Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хиляди на Събора в Копривщица. Бокова: Фолклорът е велика магия

От петък до неделя във възрожденския град ще ехтят автентични песни, музика и танци от всички краища на България

На Събора, който води началото си от 1965 година, се очакват над 18 хил. изпълнители. В трите дни на кметът на Копривщица очаква градът да бъде посетен от около 400 000 души. - Хиляди на Събора в Копривщица. Бокова: Фолклорът е велика магия

На Събора, който води началото си от 1965 година, се очакват над 18 хил. изпълнители. В трите дни на кметът на Копривщица очаква градът да бъде посетен от около 400 000 души.

Хиляди българи в народни носии и много чужденци изпълниха поляните на местността Войводенец над Копривщица, където днес бе открито 11-ото издание на Националния фолклорен събор. От петък до неделя във възрожденския град ще ехтят автентични песни, музика и танци от всички краища на страната. 

„За мен е огромна чест и вълнение да бъда сред вас на този юбилеен събор на народното творчество и заедно  да празнуваме българския дух – това, което през хилядолетията е крепило българския народ“, бяха първите думи на Ирина Бокова пред хилядите посетители и официални гости от най-голямата сцена на събора, предава БГНЕС. Директорът на ЮНЕСКО, която е патрон на събитията в Копривщица, заяви, че няма по-велика магия от тази на народното творчество.

На Събора, който води началото си от 1965 година, се очакват над 18 хил. изпълнители. В трите дни кметът на Копривщица очаква градът да бъде посетен от около 400 000 души.

„Народното творчество не просто трябва да бъде запазвано, то трябва да бъде предавано на поколенията, защото всеки народ трябва да знае откъде идва, за да знае накъде отива – каза Бокова. – Успешни са тези народи, които познават своята история и уважават своята култура и наследство. Тази дълбока 50-годишна традиция на събора в Копривщица, на която съм идвала като дете, е най-доброто доказателство за това, че българският дух е жив. Не просто е жив, а е борбен.“

„България има много какво да покаже, да запази и да даде на света“, добави Бокова и пожела на гостите да изпитат същото удоволствие, което и тя изпитва в „прекрасната българска гора сред българското народно творчество.“

Изданието на Събора е юбилейно, защото е посветено на 50-годишнината от първото надсвирване и надиграване в Копривщица. Откриването е в петък от 11 ч. 101 часа музика ще се носи над поляните в околността. Изпълненията на певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще бъдат на 7 сцени. Фолклорните традиции от своя край ще представят състави от София, Враца, Ямбол, Добрич, Търговище, Бургас, Шумен, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Хасково, Разград, Русе, Варна, Силистра, Сливен, Стара Загора, Монтана, Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg