Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хиляди предмети в колекцията на Васил Божков, само 212 регистрирани

„Което няма акт за собственост, с радост ще го изложим в нашите музеи хората да му се радват“, каза министърът на културата Боил Банов

И днес от сградата на Фондация „Тракия“ на столичната ул. „Московска“ артефакти не са изнасяни. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Хиляди предмети в колекцията на Васил Божков, само 212 регистрирани

И днес от сградата на Фондация „Тракия“ на столичната ул. „Московска“ артефакти не са изнасяни. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

212 предмета от колекцията на Васил Божков имат държавна регистрация, съобщи министърът на културата Боил Банов на среща с медиите.

Днес е вторият ден от процедурата по „претърсване и изземване“ на културните и исторически ценности на бизнесмена Васил Божков, обявен за лидер на престъпна група. Според държавното обвинение, групата от 2014 г. се е занимавала „с множество тежки умишлени престъпления“ – изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, както и подкупи.

Тази сутрин в 10 ч. органите на реда отново влязоха в сградата на Фондация „Тракия“ на столичната ул. „Московска“. Направиха го в присъствието на специалисти от Инспектората по опазване на културното наследство в Министерството на културата, от НИМ и от Музея за история на София. Там бяха и служителите на фондацията, начело с нейния председател Кирил Христосков. Собственикът на колекцията и управител на фондацията Васил Божков е в неизвестност в чужбина, обявен е за общодържавно издирване и има издадена европейска заповед за арест.

Д-р Ружа Попова, управител на Фондация „Тракия“, съобщи пред „Площад Славейков“, че около 2700 предмета от колекцията нямат регистрация – а документите са подадени още през 2010 г. и вече 10 години все още не са обработени. Междувременно от фондацията излязоха с позиция, в която споделиха, че служителите на МВР се опитват да приберат културните ценности в „чували и кашони“ и нарекоха това „варварска показност“.

Коментар по случая в парламента даде и председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов:

„Нормално ли е, когато държавата има решение да се конфискува, защото е държавно решение – прокуратурата е държавна институция, културното ведомство да отсъства? Господин Гешев издава заповед за нещо. Оттам нататък – когато пренасят куфари със зеле, да дойдат от земеделското министерство, като изнасят тухли – да дойдат от МРРБ, когато изнасят културни ценности, а сетете се кой трябва да дойде“.

Малко по-късно министърът на културата Боил Банов даде пресконференция и заяви, че твърденията за чувалите са инсинуации, но заради общественото притеснение по въпроса се чувства длъжен да оповести, че при всяка подобна акция министерството следва международни стандарти, както станало и в този случай. По време на акцията в сградата на ул. „Московска“ са присъствали специалисти – което не отрекоха и от Фондация „Тракия“.

„От първия момент на специализираната акция ние присъстваме и се грижим културното наследство да бъде опазено непокътнато и да се борави с него правилно. Това гарантирам“, каза министърът.

Банов обясни, че предстои дълга проверка предмет по предмет. Ако се стигне до изземване, артефактите ще бъдат съхранявани в депата на Националната галерия и на Националния исторически музей.

„Депата разполагат с влагоуловители, с уреди, които мерят влажността, температурата, взети са всички предохранителни мерки“, каза министърът и посочи: „Нас не ни интересува чия е собствеността, тя е българска собственост. Ние се грижим за нея като за наша лична.

Колекцията може да бъде частна. Но по дух тя е на държавата. Ние се грижим и за частното, и за държавното по един и същи начин. Трябва да бъде съхранено, това е духът на нацията.“

„Площад Славейков“ попита Александър Трайков, директор на Инспектората по опазване на културното наследство, защо Фондация „Тракия“ вече десета година очаква да бъдат регистрирани 2700 предмета и това още не е направено.

„Защото не са уредени отношенията между държавата и частния собственик –  отговори Трайков. – Има дължими такси по закон, които [от фондацията] отказват да бъдат заплатени.“

Вижте още: ДЪРЖАВАТА ПРОПУСНАЛА ДА РЕГИСТРИРА 2700 АНТИКИ НА ВАСИЛ БОЖКОВ?

Таксата за всеки предмет е 30 лв.

Министър Банов поясни, че през 2009-а Министерството на културата дава лиценз за частен музей на колекцията на Васил Божков и тогава е регистриран с 212 предмета. Останалите, за които са подадени документи, все още са в процедура.

Потърсен от „Площад Славейков“, юристът Красимир Манов, специалист по наказателно-правна защита на културното наследство, поясни, че липсата на потвърждение за регистрацията на конкретните артефакти не означава, че те са незаконни или че принадлежат на държавата. Докато не бъде документиран статутът им, те не могат да бъдат отнети от собственика по този параграф.

На въпрос на журналист дали Министерството на културата е готово да приеме антиките на Васил Божков, ако нямат необходимите документи, Боил Банов заяви:

„Което няма акт за собственост, с радост ще го приемем. Ще го изложим в нашите музеи и ще дадем на хората възможност да му се радват и да се възпитават“.

Министърът припомни, че по закон всеки, който намери, купи или му подарят антика, е длъжен в 7-дневен срок да го представи на държавата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg