POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хиляди реклами на фалшиви новини във Фейсбук платени от Русия

470 профила в социалната мрежа са изтрити заради кампанията

В момента Фейсбук работи в сътрудничество с американските власти в проверката за възможна по-голяма намеса от страна на Русия в изборите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Хиляди реклами на фалшиви новини във Фейсбук платени от Русия

В момента Фейсбук работи в сътрудничество с американските власти в проверката за възможна по-голяма намеса от страна на Русия в изборите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фейсбук са установили финансирана от Русия кампания за реклама на спорни социални и политически послания в социалната мрежа. От компанията посочват в официално изявление, че за две години (от юни 2015 до май 2017-а) за около 3000 реклами са били похарчени 100 хиляди долара.

Те не са подкрепяли конкретни политически фигури, а са били по теми като имиграцията, правата на хомосексуалните, расови провокации. Около 470 профила са разпространявали фалшиви новини или по друг начин са нарушавали правата за ползване на Фейсбук. Всички те вече са изтрити.

„Рекламите и профилите изглежда са се фокусирали върху засилването на разединяващи социални и политически послания“, заявяват в съобщението си от социалната мрежа.

Фейсбук смята, но засега не може да потвърди недвусмислено, че зад кампанията стои т.нар. „Агенция за тролове“, група, базирана в Санкт Петербург, известна със застъпничеството си за Кремъл в социалните медии.

Откритието е станало в рамките на вътрешно разследване във Фейсбук, целящо да установи по какъв начин мрежата е била уязвима по време на президентските избори в САЩ. Сайтът и основателят му Марк Зукърбърг бяха остро критикувани в дните след избирането на Доналд Тръмп за това, че не са взели достатъчно насериозно проблема с фалшивите новини.

В момента Фейсбук работи в сътрудничество с американските власти в проверката за възможна по-голяма намеса от страна на Русия в изборите. Според американските закони е незаконно чужденци да плащат за преки или косвени реклами, засягащи изборите в страната.

Вижте още: ЗУКЪРБЪРГ – НЕ ПРОСТО СМАХНАТ ГЕНИЙ, ВЕЧЕ ПОЛИТИК

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90