POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Химнът на Европа край езерото в Правец

Софийската филхармония открива Моцартовите празници

Моцарт, Бетовен и Брамс ще звучат край езерото в Правец. Снимка: Моцартови празници - Химнът на Европа край езерото в Правец

Моцарт, Бетовен и Брамс ще звучат край езерото в Правец. Снимка: Моцартови празници

Разнообразна симфонична програма ще предложи откриването на 13-ото издание на Моцартовите празници в Правец. Специално за концерта на 12 юли, от 20,30 часа, на сцената на езерото, пристига австрийският цигулар Волфганг Давид, който заедно със Софийската филхармония ще изпълни цигулковия концерт на Йоханес Брамс.

Под диригентството на Найден Тодоров в сряда вeчерта ще прозвучат още увертюрата от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, „Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов, а финалът ще постави Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен, в която ще се включат гласовете на Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров, както и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.

Завършекът на откриващия концерт не е случаен – 13-ото издание на Моцартовите празници е посветено на 10-ата годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз. Затова край езерото ще чуем и химна на Обединената общност.

Паралелно с откриващия концерт, малко по-рано – от 19 часа във фоайето на хотел „Риу Правец Ризорт“ – ще бъде открита фотографската изложба „Дванадесет години фестивален живот“ на Виктор Викторов. Експозицията представя ретроспективен поглед, който ще преведе посетителите през промяната във визията и мащабите на Моцартовите празници през изминалото повече от десетилетие.

Вижте още: СРЕЩА НА ЕЗЕРОТО С МОНТЕВЕРДИ, ХАЙНЕ, КАРАВАДЖО. ПЪЛНА ПРОГРАМА НА МОЦАРТОВИ ПРАЗНИЦИ 2017

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС