Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хитмен – ГМО агент с комсомолски плам

„Оригиналът“ от 2007 г. не беше добър, а този не го превъзхожда с нищо

Рупърт Френд прилича на комсомолски деятел от окръжен мащаб в бившата ГДР. Те също бяха опасни хора, но същевременно бяха и смешни. - Хитмен – ГМО агент с комсомолски плам

Рупърт Френд прилича на комсомолски деятел от окръжен мащаб в бившата ГДР. Те също бяха опасни хора, но същевременно бяха и смешни.

Август е – аман от агенти! Не стига, че са се разположили навсякъде – в парламента, Синода, бизнеса, вузовете, медиите…, ами вместо поне през лятото да си ваканцуват, всяка седмица – кинопремиера с нов агент! Юли започна с нашествие на живи и роботизирани агенти и контрагенти от миналото и бъдещето с „Терминатор: Генисис”, продължи с агента-мравка Ант-мен и завърши с агент Итън Хоук и петата му невъзможна мисия.

Август тръгна с руско-американската агентурна дружба в U.N.С.L.E., миналата седмица гледахме ултра напушен агент, а тази идва „Хитмен: Агент 47“. Той не е от полезните, приятелски настроени и обичани от всички „био“, „еко“ органични продукти или агенти. Той е ГМО – а както сигурно вече сте чели, с помощта на ГМО дори обикновен домат може да се превърне в безпощаден убиец – наскоро имаше такъв случай в Испания. Агент 47 е съзададен в лаборатория от учени, смесили гените на петте най-велики агенти, за да го превърнат в съвършения убиец.

Хитмен е елитен боец и последната брънка в дълга верига от не толкова съвършени агенти (четиридесет и шест предишни клонинги), надарен е с несравнима сила, бързина, издръжливост и интелигентност. Това го прави почти неудържим. Но (заради това „почти“) в крайна сметка Хитмен е нещо като по-малък, по-беден и недоносен ГМО Терминатор. Може би ви звучи тъпо, но все пак филмът не е по литературен шедьовър, нито дори по нормален сценарий, а по компютърна игра.

Филмът е режисьорски дебют на Алекзандър Бак. Но това, заедно с бедняшкия в наши дни бюджет от 35 милиона долара, не е достатъчно извинение за неумението му да навърже отделните екшън епизоди в смислена история с нарастващо напрежение. Донякъде за оправдание може да му послужи неумелият сценарий, в който диалозите са неестествени, а бойните епизоди не предлагат нищо по-различно от тв сериал.

С главната злодейска роля нелошо се справя веждестият Закари Куинто, познат от „Стартрек: Пропадане в мрака“ и тв сериала „Герои“, главната героиня Хана Уер изглежда добре в лицето при определено осветление и се старае. В ролята на Хитмен, с черния костюм, червена вратовръзка и син поглед, английският актьор Рупърт Френд не прилича на агент с нечовешки способности. По-скоро има излъчване на комсомолски деятел от окръжен мащаб в бившата Германската демократична република. Вярно, че те също бяха опасни хора, но същевременно бяха и смешни.

Сравненията с първия „Хитмен“ са неизбежни. Филмът от 2007 г. не беше добър, а този не го превъзхожда с нищо. Тимоти Олифант също не приличаше на убиец, но поне имаше някакъв чар. Обаче и той не се получи.

Гологлавият герой в новия „Хитмен“ не успя да уцели чувствата на публиката при старта си в Америка миналата седмица. Четвъртото място в боксофиса му донесе плачевните приходи от 8 милиона долара. Ако за зрителите може да се каже, че останаха безразлични към сърдечната драма на безсърдечния убиец, то критиците са направо враждебни. Почти никой от известните автори на ревюта не дава на филма над 5 точки (по десетобалната система), а мнозинството не предлага повече от 3.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg