Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жега с Театър „Кредо“ в Сибир

Луди овации за българите в руската република Хакасия

Нина Димитрова и Стелиан Радев пред билборд с реклама на "Шинел" в Абакан. - Жега с Театър „Кредо“ в Сибир

Нина Димитрова и Стелиан Радев пред билборд с реклама на "Шинел" в Абакан.

В Сибир лятото е адски горещо, Театър „Кредо“ обаче им докара истинска жега. Нина Димитрова и новите актьори в нейната трупа се прибраха преди дни от Абакан, столицата на руската република Хакасия. „Кредо“ получиха покана да им гостуват за втори път на международния театрален фестивал „Чир Чаян“ (бел. ред. – в превод от хакаски – Дух на земята), който се проведе от 1 до 9 юли. 

Първият гастрол на „Кредо“ в Хакасия бе през 2012 г., когато Нина и Зуека вдигнаха на крака публиката в голямата зала на Драматичния театър в Абакан със снежната Андерсенова комедия за любовта „Каквото направи дядо…”. Сега, на 3 юли, абаканци бурно аплодираха и новия дует на Нина Димитрова със Стелиан Радев в спектакъла „Шинел” по Гогол. Двамата го играха и на 5 юли в град Черногорск, където ги изпратиха с овации, придружени с приветствие от кмета на града на български език.

По изключение от регламента на фестивала, който не допуска да се кани повторно един театър или спектакъл, „Кредо” беше поканен да изиграе повторно „Каквото направи дядо…” – сега с новия „дядо“ Димитр Несторов. Фестивалът „Чир Чаян” се провежда не само в Абакан, но и в други градове на републиката. Така на 6 юли „Кредо“ излезе пред публиката в Културния център на град Саяногорск. Залата бе разтърсвана от смях и аплаузи да края на спектакъла, а на финала публиката многократно връщаше обратно на сцената актьорите Нина Димитрова и Димитр Несторов.

Изгряващите звезди на българския театър Стелиан и Митко едва преди месец завършиха НАТФИЗ, а вече пътуват по гастроли в чужбина. Двамата бяха научили представленията си изцяло на руски език. Сега им предстои второ турне – в Япония през есента. Затова цяло лято Нина, Стенли и Митко ще залягат над японския език.

Нина Димитрова с новия "дядо" Димитр Несторов.

Нина Димитрова с новия „дядо“ Димитр Несторов

Nina7-a

Театър „Кредо“ се разходи из степите на Хакасия, където преди стотици години са яздили прабългарите.

Nina4-a

Нина Димитрова разгледа Салбитски курган – огромна гробница на скитски цар, погребан преди хилядолетия.

Nina5-a

Нина Димитрова и Димитр Несторов бяха нагостени с кобилешко мляко.

Nina1-a

Нина Димитрова се радва на слъчевите лъчи в жаркото лято на Хакасия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90