Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хладнокръвно за Народния съд

„Кротките“ на Ангел Игов - изчистена от свръхзначения чисто човешка, а не историческа трагедия

Министър-председателят Богдан Филов пред Народния съд. - Хладнокръвно за Народния съд

Министър-председателят Богдан Филов пред Народния съд.

Оставих си „Кротките“ за четене, след като отмине първоначалния ентусиазъм от излизането на романа. И сега, година по-късно, лишена от гласовития контекст на идеологемите, прочетох тази кратка, чиста, блестяща книга, която е много повече от художествена интерпретация на историята.

Krotkite

Литературата има тежката задача да превръща историческите оценки в емоция, да съхранява в паметта не просто факти, а отношение към тях. Всъщност, в този аспект романът на Ангел Игов има двойна функция. Той сам по себе си е пример за това как литературата и изкуството могат да бъдат огледало на действителността. Същевременно съдържа в себе си разказ за кривите отражения на историята върху творците, за вихрушките, които изтриват човешкото в твореца и го превръщат в инструмент на временното и преходното.

Едно от основните достойнства на „Кротките“ е пълната липса на авторова оценка по отношение на героите. В една така натоварена с антагонизъм историческа картина Игов е успял да запази дистанция, без това да нарушава експресивността. За целта му е било нужно да се върне към изворите на литературната традиция, да заимства похвата, познат от древногръцките трагедии и да превърне автора-разказвач в хор – лирически герой, отнемайки му ролята на отстранен външен наблюдател. Тази връзка с античната драма е изключително важна – точно в това се крие и тънкото внушение, че конфликтът между световете преди и след промяната им не е изобретение на съвремието. Това е архетипна формула, в която представите за добро и зло се диктуват от конюнктурата и разума на читателя.

Затова може би в „Кротките“ няма оценки. Нито тези, които подкрепят преврата на 9 септември, нито тези, които го заклеймяват, ще открият опорните си точки там. Книгата не съдържа идеологически везни, каквито съпровождат повечето творби на изкуството, свързани с това време. Няма нито симпатия, нито осъждане на действията на героите според сковаващите рамки на идеологемите. А и всички са движени не толкова от принципите на политическата вяра, колкото от чисто човешки мотиви, които просто намират различна проява в определен идеологически контекст. Завистта и ревността стават революционен плам, леността и развратът – историческа вина, любовта се превръща в обвинение. Героите не са детерминирани нито от произхода, нито от обкръжението си, те могат да бъдат заменени от всеки друг, те са просто хора, които действат така, както средата ги принуждава. Нямат в себе си повече или по-малко от антагонистите, просто са поставени отсреща от времето.

Дори антагонисти и протагонисти няма всъщност. Откъдето и да погледнеш историята в „Кротките“, виждаш само изчистена от свръхзначения чисто човешка, а не историческа трагедия.

Авторът е оставил оценката на читателя. Това прави „Кротките“ значим роман.

Докато четях, непрекъснато търсех, много повече отколкото при четенето на други книги, допълнителна информация. Исках да науча имената на съдиите и обвинителите, да запомня истинските имена на осъдените. Научих повече за Народния съд, отколкото чрез изучаването на исторически факти и документи досега. Книгата някак те подтиква да сложиш сам границата между фикция и документалност, да изчистиш измисленото от реалното, за да изградиш оценката, която лежи върху твоя гръб. Това е отговорност, вменена елегантно от автора, но неизбежна.

В процеса на това паралелно изучаване си дадох сметка колко огромен труд е положил Ангел Игов, за да бъде абсолютно точен при това уж дистанцирано пресъздаване на толкова кървав исторически момент. Всеки детайл, всяка дата, всяко име и място в романа съответстват на действителността. Не е оставено нищо непокрито – нито съставът на съда, нито технологията на събиране на документи за обвинението, няма небрежност дори в описанието на коридорите в Министерството на пропагандата. Детайлите в облеклото на героите, архитектурата на сградите в различните части на София – всичко е филигранно точно и подробно, без това да се натрапва като основна характеристика на романа. Литературният детектив в мен остана гладен – нито едно разминаване в детайлите, което да подразни погледа ми.

Езикът на книгата е другото й огромно достойнство. Ритмичен, но неусложнен, богат, но непретенциозен. Тече гладко и увлекателно, без резки накъсвания и протяжни изречения. Забележително е това умение на автора да вкара еднакъв ритъм в действието и в езиковите форми, с които го описва. Тази лекота е толкова естествена, изглежда сякаш повествованието се е изляло наведнъж, без да се налага редактиране. Буквално чуваш гласовете на героите, на ючбунарския хор, чуваш дъжда и хрущенето на снега. Тази естественост на езика е изключително рядка в българската литература днес. Тя е на поетично ниво – звукът на думите се слива със звука на повествователните детайли.

„Кротките“ е книга, която узрява в съзнанието, след като затвориш последната страница. Увлекателна, докато я четеш, и стабилна в литературния послевкус. Това е едно от личните ми мерила за висока литература. Не е случаен фактът, че е номинирана за почти всички литературни награди през последната година и че спечели една от най-престижните – „Христо Г. Данов“. Бих искала да вярвам, че именно „Кротките“ повече от много други съвременни романи ще се наложи като пример за развитието на българската литература от следващото поколение.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах