Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Хоакин Финикс арестуван във Вашингтон

Ако се чудите какво да направите срещу климатичните промени, внимавайте какво консумирате, призова актьорът на екопротеста на Джейн Фонда

Хоакин Финикс се присъедини към около 300 протестиращи пред Сената във Вашингтон, организирани от Джейн Фонда. Снимка: Стопкадър - Хоакин Финикс арестуван във Вашингтон

Хоакин Финикс се присъедини към около 300 протестиращи пред Сената във Вашингтон, организирани от Джейн Фонда. Снимка: Стопкадър

Само месец преди наградите „Оскар“ и няколко дни след като получи „Златен глобус“, Хоакин Финикс бе арестуван от полицията по време на редовните петъчни екопротести, организирани от Джейн Фонда пред Сената във Вашингтон, съобщиха световните агенции. Задено с него бе отведен и акторът Мартин Шийн.

По време на протеста, на който присъстваха Джейн Фонда, Сюзан Сарандън и още много известни и неизвестни американски екоактивисти, Финикс произнесе реч, в която призова присъстващите да намалят въглеродния си отпечатък.

„Понякога се чудим какво може да направим за борбата с климатичните промени, но ето нещо, което може да направите днес и утре – да избирате какво консумирате. Има неща, които не мога да избегна. Днес летях със самолет дотук, по-скоро снощи, но нещото, което мога да направя, е да променя хранителните си навици“, заяви Финикс.

„Онова, за което не се говори често на екологичните протести или в дебата за климатичните промени, е, че месната и млечната индустрия са трети по големина причинители на климатичните промени“, добави актьорът.

Америка за България

Веднага след това полицията отведе него и Мартин Шийн, защото не изпълнили разпореждането да се оттеглят.

Самата Джейн Фонда, организатор на протестите, бе арестувана неколкократно през последната половин година във Вашингтон заради отказа ѝ да прекрати редовните събирания на екоактивисти. 82-годишната актриса заяви, че следва стъпките на тийнейджърката Грета Тунберг, която всеки петък провежда климатична стачка пред шведския парламент.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3