Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хоакин Финикс арестуван във Вашингтон

Ако се чудите какво да направите срещу климатичните промени, внимавайте какво консумирате, призова актьорът на екопротеста на Джейн Фонда

Хоакин Финикс се присъедини към около 300 протестиращи пред Сената във Вашингтон, организирани от Джейн Фонда. Снимка: Стопкадър - Хоакин Финикс арестуван във Вашингтон

Хоакин Финикс се присъедини към около 300 протестиращи пред Сената във Вашингтон, организирани от Джейн Фонда. Снимка: Стопкадър

Само месец преди наградите „Оскар“ и няколко дни след като получи „Златен глобус“, Хоакин Финикс бе арестуван от полицията по време на редовните петъчни екопротести, организирани от Джейн Фонда пред Сената във Вашингтон, съобщиха световните агенции. Задено с него бе отведен и акторът Мартин Шийн.

По време на протеста, на който присъстваха Джейн Фонда, Сюзан Сарандън и още много известни и неизвестни американски екоактивисти, Финикс произнесе реч, в която призова присъстващите да намалят въглеродния си отпечатък.

„Понякога се чудим какво може да направим за борбата с климатичните промени, но ето нещо, което може да направите днес и утре – да избирате какво консумирате. Има неща, които не мога да избегна. Днес летях със самолет дотук, по-скоро снощи, но нещото, което мога да направя, е да променя хранителните си навици“, заяви Финикс.

„Онова, за което не се говори често на екологичните протести или в дебата за климатичните промени, е, че месната и млечната индустрия са трети по големина причинители на климатичните промени“, добави актьорът.

Веднага след това полицията отведе него и Мартин Шийн, защото не изпълнили разпореждането да се оттеглят.

Самата Джейн Фонда, организатор на протестите, бе арестувана неколкократно през последната половин година във Вашингтон заради отказа ѝ да прекрати редовните събирания на екоактивисти. 82-годишната актриса заяви, че следва стъпките на тийнейджърката Грета Тунберг, която всеки петък провежда климатична стачка пред шведския парламент.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90