СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хобитите не са измислица на Толкин. Намерени са зъбите им

Според ново изследване на древни кости, Homo floresiensis не са съвременни хора със смущения в растежа

Eдна от многобройните възстановки по черепа на хобита. - Хобитите не са измислица на Толкин. Намерени са зъбите им

Eдна от многобройните възстановки по черепа на хобита.

Древен човек, висок около 90 см., чийто дребен ръст му е донесъл прякора Хобит, озадачава еволюционните биолози. Първите предположения за откритите на индонезийския остров Флорес кости бяха, че индивидът е Homo sapiens, засегнат от неизвестни смущения в растежа, пише Чарлс Чой за „Сайънтифик Америкън“. Но сега, зъбите на хобита дават основание да се смята, че по-скоро той е принадлежал към отделен вид.

Новите изследвания подсказват, че хобитите вероятно споделят общ прародител със съвременните хора. 18,000-годишните вкаменени останки са открити през 2003 г. Още тогава учените предполагат, че хобитът, чийто мозък колкото грейпфрут, има човешко потекло и го наричат Homo floresiensis. Според други изследователи той е бил съвременен човек с микроцефалия, състояние, които води до ненормално малка глава, малко тяло и известно умствено изоставане.

За да научат повече за хобита, учените извършват първия цялостен анализ на зъби на древен човек (или хобит). Те сравняват 40-те хобитски зъба със зъби на 490 съвременни хора от Азия, Океания, Африка и Европа, както и на вече изчезнали хуманоиди като Нomo habilis, за когото се предполага, че е сред първите създатели на каменни сечива.

Изследователите откриват, че зъбите на хобита имат същите размери като онези на днешните ниски хора. По други признаци, обаче, те нямат нищо общо със зъбите на съвременните хора. Зъбите на хобита разкриват уникална мозайка от примитивни черти, съществуващи при най-ранните хуманоиди, смесени с белези при много по-късни представители на вида, казват изследователите.

Например, кучешките зъби и премоларите са доста по-примитивни от кътните зъби, които изглеждат сякаш са се появили на много по-късен етап в еволюцията. Тези открития опровергават по-ранните твърдения, че зъбите на хобитите са били точно като на съвременните хора. От резултатите следва, че не може да става дума за съвременни хора с тежки аномалии, смятат учените. Изследователите открили, че примитивните стоматологични функции на хобита са най-близки до екземпляри от вида Homo erectus, най-ранният наш неоспорим предшественик от остров Ява. Но Homo erectus е бил толкова висок, колкото съвременните хора.

Учените предполагат, че е възможно на изолирани острови предшествениците на хобита да са преживели драматичен нанизъм (изоставане в ръста под 130 см при мъжете), при което телата им са се смалили от около 165 до към 110 см, а мозъците им – от 860 кубически см до 426 см 3.

„Това преобръща представите ни за еволюционния произход на Homo floresiensis“, смята ръководителят на изследването Йосуке Кайфу, палеоантрополог от Националния природонаучен музей на Япония в Токио.

„Докато с времето човешкият вид развива по-големи тела и мозъци, хобитът показва, че изолацията би могла да преобърне този еволюционен тренд“, казва Кайфу.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg