Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хобитите тръгват да се пенсионират

Как се диша по телевизията и се обяснява света със случайности

„Биг Брадър“ прилича на Ам Гъл от сагата на Толкин. Говори сам със себе си. - Хобитите тръгват да се пенсионират

„Биг Брадър“ прилича на Ам Гъл от сагата на Толкин. Говори сам със себе си.

„Биг Брадър“ навърши 10 години. С възрастта започна още повече да фъфли, подсмърча, да се мята и изпада в истерия. Понякога „Биг Брадър“ прилича на Ам Гъл от сагата на Толкин. Говори сам със себе си, ту си казва, че е само игра, ту иска да е „социален експеримент“. Ту е „Аз“, ту е някакво необикновено „Ние“.

В реалити шоуто, което много искаше да е „социален експеримент“, винаги гледат да набавят причинно-следствени връзки. В същото време в телевизионните новини, в които има „социални експерименти“, като пенсионната, здравната, образователната, театралната и т.н. реформи, изобилства от случайности.

Трябва да има послание! Какво послание има тази млада жена!, питаше преди месец по време на „ВИП Брадър“ Маргарита Михнева, докато се чудеше защо Зорница Линдарева е в шоуто. За незнаещите поради негледане на предаването: Линдарева е ВИП, защото е изкусила омъжения Тачо, който е ВИП, защото е бил (или е – това само „Биг Брадър“ знае) мъж на Жени Калканджиева, която пък е ВИП, защото е главатарката на манекенките на прехода, която оцеля след сблъсъка на мутрите върху тялото й. След няколко епизода, „ВИП Брадър“ послуша Михнева и надари Зорница Линдарева с послание. Реалити шоуто ни каза, че тя е такава, каквато е, защото от години се бори с болимията, социален бич, за който малко се говори по телевизията. И когато всички погледнаха с други очи към нея, шоуто я пенсионира до следващото издание за рециклиране на персонажи.

Новините от последните седмици могат да бъдат обобщени под надпис „Преди да се родя и след ДАНС“. Няма друга агенция в държавата, която да е привличала толкова голямо медийно внимание през последните две години. Ей така от нищото, преди Коледа се появи новината за изчезването не на кого да е, а на Петко Сертов – бивш директор на ДАНС. Появиха се свидетели-врачки, които са го видели да си купува билетче за туристическа атракция в Петрич. Държавният „Биг Брадър“ не работи, обобщиха сутрешните блокове. „Семейна драма“ е причината за изчезването му, говори като гледачка и вътрешният министър Веселин Вучков в „Тази сутрин в неделя“ по bTV. По сходен начин звучи разказът на Габриела Наплатанова за една неделна инспекция на вицепремиера Меглена Кунева на летище София. Според репортерката, Кунева проверява „всички аспекти на сигурността по всички изисквания на Шенген“. Габриела Наплатанова седи на летището с микрофон в ръка и реди думи: Но въпросът с присъединяването ни към Шенгенското пространство е по-скоро политически, тъй като още преди 10 дни вицепремиерът Миглена Кунева алармира, че има опасност да бъдем разделени с Румъния в този процес […]което би имало изключително вредни икономически последствия за България. Очаквайте още подробности в следващата ни емисия. А в следващата емисия нямаше никакви „подробности“. Вместо да каже какво ни чака, ако не влезем в Шенген, репортерката пусна запис на Куневите думи за „Европа на една скорост.“ Витае в новините призракът на световната конспирация, която иска пристанищата на Румъния, но не иска нашето сигурно летище.

По същия начин се разказва историята на едни спешни преговори за пенсионната реформа между синдикати и правителство в неделя вечер. Синдикатите винаги преговарят до ранни зори или в почивните дни. Нашата пенсионна реформа се ражда в телевизионната нощ. Но на кого говорят телевизиите? На ПР-ите на правителството и на синдикатите? Или на зрителите, които са или ще бъдат пенсионери? Пенсионерите и работещите, които плащат реформата, не се интересуват от усилията по време на преговорите, а от резултата. Репортерите застават пред Министерски съвет и смисълът на техния stand-up е да изрекат: Тази среща, можем да кажем точно така, е решителна. За коя реформа говореха? По същия начин казаха и за здравната. Цялото телевизионно време се изяжда в описание колко трудни са били преговорите, а не какъв е смисълът на реформата. И така, напълно логично след толкова новини, лишени от причинно-следствени връзки в репортерските разкази, се появява новината как „като на кино“ баба изроди бебе пред вратата на къщата си. Линейката закъснявала и бебето не дочакало реформата.

И това се случва в същата седмица, в която здравният министър каза нещо за линейките. Добре, че пенсионерката от карловското село гледа телевизия, защото там била виждала, че трябва да казва на родилката: „Дишай, дишай, дишай“. Това правят и в „Биг Брадър“, това правят и репортерите по време на stand-up явяванията си – дишат и обясняват света със случайности.

 

Източник: В. „Култура“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg