СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ходене по водата, или Какво е всъщност скулптура

Скулптурните проекти в Мюнстер се провеждат веднъж на 10 г., слушаме за тях в София

Инсталация, в която хората ходят по вода, е част от Скулптурните проекти в Мюнстер тази година. - Ходене по водата, или Какво е всъщност скулптура

Инсталация, в която хората ходят по вода, е част от Скулптурните проекти в Мюнстер тази година.

Веднъж на десет години в Германия се провежда един от най-значимите световни форуми за изкуство в публичното пространство – Скулптурните проекти в Мюнстер. Скулптурата като пърформанс, ходене по вода, разорана и преобърната ледена пързалка, ретро диско клуб с немски шлагери, това са част от най-интересните предложения в тазгодишното издание на Проектите. За тях в София ще разкаже една от кураторките на форума – Брита Петерс. От 18,30 часа на 18 септември (понеделник) в Гьоте-институт тя ще търси и отговори на въпросите какво всъщност е скулптура и как тя си взаимодейства с публичното пространство.

Скулптурните проекти в Мюнстер е необикновена като формат и мащаб изложба – скулптури, инсталации и намеси могат да се видят в паркове, музеи, галерии, по площади и фасади на сгради. А някои от творбите остават и за постоянно в градското пространство.

В настоящото издание специално за 100-те дни на Проектите (от 10 юни до 1 октомври) са създадени повече от 30 нови произведения – виждаме инсталация, в която хората ходят по вода; работа, чрез която попадаме в старо хале с разорана и преобърната ледена пързалка; проектът „Чао, чао, Германия! Любовна мелодия“ пренася в ретро диско бар с немски шлагери; оказваме се в азиатски магазин, пълен с изкуство и видео…

„Чао, чао, Германия! Любовна мелодия“

Някои от авторите участват с намеси в градската среда и по фасадите на сградите, а други интерпретират скулптурата като движение, танц, пърформанс.

Кураторката Брита Петерс ще представи с богат снимков материал акценти от програмата на Скулптурните проекти и ще постави въпроси за същността и значението на скулптурата в публично пространство днес – казус, по който в България със сигурност има какво да научим.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС