Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Холивуд рипортър: Режисьорът на БГ номинацията за Оскар – с роля в селекционната комисия

Кадър от дебютния пълнометражен филм на Майя Виткова "Виктория" - Холивуд рипортър: Режисьорът на БГ номинацията за Оскар – с роля в селекционната комисия

Кадър от дебютния пълнометражен филм на Майя Виткова "Виктория"

Най-популярният сайт за кино в САЩ – „Холивуд рипортър“, излезе тази сутрин със статия за скандалите около филма на Иван Ничев „Българска рапсодия“ – българската номинация за Оскар. Вижте я:

„Българска рапсодия” – номинираният български филм за „Оскар” в категорията за най-добър чуждоезичен филм на ветерана режисьор Иван Ничев, се оказа под кръстосан огън, слез като стана ясно, че авторът му е част от комисията, направила селекцията.

Въпреки че Ничев не е взел участие в тайното гласуване на Националния съвет за кино, който се е състоял в петък, той е негов член. Съветът е организацията, която селектира филмовите предложения на страната за наградата на Академията. Ничев не бе открит за коментар.

Решението да бъде избрана именно неговата лента – военна драма, копродуция с Израел, е странно, имайки предвид, че този филм не е показван извън родината си. Една от оскъдните му прожекции е на местен филмов фестивал през юни. Това разбуни духовете в киносредите в региона.

Други две ленти, които се радват на добро международно изложение на филмовите фестивали по света, бяха спрягани за фаворити за кандидати за чуждоезичен „Оскар”. ”Виктория” на Майя Виткова, в който се разказва за отношенията между майка и дъщеря, която е родена без пъпна връв, беше част от официалната селекция на „Сънданс” тази година. Другата лента е на Милко Лазаров -„Отчуждаване”, която спечели наградата за дебют на „Венециански дни” миналата година.

Мнозина български режисьори протестират срещу избора на „Българска рапсодия“, стартирайки онлайн петиция, която приканва и за международна подкрепа в полза на отменянето на това решение. Петицията е със заглавие „Справедливост за българското кино – да не би да сме още в 80-те?“

74-годишният Иван Ничев има зад гърба си 17 филма. „Българска рапсодия” е последният от трилогия, която се фокусира върху Втората световна война и ролята на България в депортирането на евреи в нацистките лагери на смъртта.

Албанската режисьорка Ирис Елези, която направи дебюта си през юли на феста в Карлови Вари с лентата „Бота”, е сред кинодейците, които подписаха петицията. Тя коментира, че „Виктория” е „справедливо посочван като най-важния български филм за тази година и неслучайно е толкова хвален на различни световни фестивали. Пълна подкрепа за новия поглед!“

Ирина Канушева, директор на Националния филмов център на България (бел. ред. – Канушева е бившият директор на НФЦ, в момента изпълнителен директор е Георги Чолаков, обявен е конкурс за поста), сподели пред „Холивуд рипортър”, че Ничев „не е участвал в избора, нито в процедурата по гласуване за българска Оскар номинация”: „Това беше избор, направен с тайно гласуване”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90