POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Холивуд вкарва в лагери жените режисьори

Опит за възстановяване на половия баланс в Меката на киното

Катрин Бигълоу е първата жена-режисьор, получила „Оскар”. - Холивуд вкарва в лагери жените режисьори

Катрин Бигълоу е първата жена-режисьор, получила „Оскар”.

Холивудското студио „21st Century Fox” започва програма, насочена към подобряване на междуполовия баланс в киноиндустрията.

Двайсет жени ще вземат участие в петседмичната „лаборатория за режисьори”, преди да бъде отсеят Топ 5 от тях. Финалистите ще преминат през 10-месечна обучителна програма. За награда студиото ще им продуцира късометражен филм.

Програмата е инициирана от Никол Бернар, изпълнителен вицепрезидент на Fox Audience Strategy. „Изключителният ентусиазъм, с който се посрещна тази идея, ме кара да си мисля, че индустрията най-накрая е узряла за идеята да имаме повече жени творци, които се допускат до по-отговорни позиции в правенето на кино. Имаме толкова малко признати дами режисьори в Холивуд. Надяваме се и други арт организации по света да се присъединят към нашия проект, за да покажем, че талантът не принадлежи само на мъжете”, споделя находчивата студийна шефка.

Малочислеността на жените кинопроизводители в Холивуд напоследък търпи небивала критика. За това, че има неравенство в разпределянето на достъпа до добри проекти за жени и мъже, се заговори още по-шумно след като Катрин Бигълоу получи „Оскар” за най-добър режисьор през 2008-а за „Войната е опиат”. Това я направи първата жена, спечелила статуетката в тази категория. Любопитното е, че тогава Бигълоу взе „Оскара” под носа на бившия си съпруг Джеймс Камерън, който беше номиниран в същата категория.

Миналата година Институтът „Сънданс” публикува доклад, в който се твърди, че от 2002 до 2012 година само 4,4% от 100-те най-печеливши американски филма за десетилетието са режисирани от жени.

През 2012-а организаторите на кинофестивала в Кан бяха освиркани, защото нито един филм, който се състезаваше за „Златна палма”, не беше режисиран от жена.

Разбира се, не всичко е черно или бяло. В близките две години се очаква своя режисьорски дебют да направят актрисите Кристин Уиг и Елън Пейдж.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg