Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Холивудски компании правят изборния ден в САЩ платен почивен ден

Опра Уинфри е сред първите, въвели неработния ден, за да имат време служителите им да гласуват

„Това ще даде на моя екип необходимото време да си сложи маските, да стигне до урните, да пусне бюлетините си и да предложи помощта си“, написа Опра Уинфри в Инстаграм. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Холивудски компании правят изборния ден в САЩ платен почивен ден

„Това ще даде на моя екип необходимото време да си сложи маските, да стигне до урните, да пусне бюлетините си и да предложи помощта си“, написа Опра Уинфри в Инстаграм. Снимка: ЕПА/БГНЕС

С приближаването на 3 ноември – изборния ден в Америка – все повече развлекателни компании Зад океана избират да го превърнат в платен неработен ден и официален фирмен празник. В момента денят на изборите е празник само в някои щати, например Ню Йорк, докато в Калифорния на служителите без достатъчно време да гласуват се отпускат два часа допълнително почивка.

OWN на Опра Уинфри е една от първите медийни компании, насърчаващи служителите да се оттеглят от работа и да упражняват правото си на глас на 3 ноември. Уинфри обяви деня за празник за служителите с пост в Инстаграм:

„Това ще даде на моя екип необходимото време да си сложи маските, да стигне до урните, да пусне бюлетините си и да предложи помощта си“.

Това съобщение бе публикувано на 19 август, ден след 100-годишнината от влизането в сила на 19-ата поправка в Конституцията на САЩ, която предоставя на жените право на глас. В допълнение към причините и целите на новия празник на компанията, Уинфри призова и други компании да превърнат изборния ден в почивен ден за служителите.

Към инициативата на Опра се присъединяват A3, „Bad Robot“, AMC, „Legendary“, „Chernin Entertainment“, „Village Roadshow“ и „Untitled Entertainment“.

„Упражняването на правото на глас е от съществено значение за това да бъдеш добър гражданин“, пишат главният изпълнителен директор на A3 Робърт Атерман, президентът Брайън Чо и председателят Адам Болд в имейл към компанията, в който обявяват, че изборният ден ще бъде неработен.

Агенцията за таланти ICM също насърчава доброволчеството в изборния ден чрез обявяването на 3 ноември за фирмен празник. Решението им е част от нова инициатива за избирателна активност, чиято цел, по думите на изпълнителния директор Крис Силберман, е „да насърчи нашата млада и работоспособна работна сила да се включи с доброволния си труд в деня на изборите“.

Призивът към хората да излязат и да гласуват не е нещо ново за Холивуд, тъй като телевизионните и филмови звезди активно използват платформите си, за да призоват последователите си да гласуват както на местни, така и на национални избори. Сред големите имена, призоваващи привържениците и феновете си да гласуват, са Тейлър Суифт, Кери Уошингтън и Рийз Уидърспун.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg