Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Холограма на Хокинг говори в Операта в Сидни: На науката й е нужно очарование

Физикът успокои феновете на „Уан Дайрекшън“, че в паралелна вселена Зейн Малик още е в бандата

„Би трябвало да очакваме трайно повишаване на стандарта на живот, благодарение на развитието на науката и технологиите. Но хората изпитват недоверие към науката, защото не я разбират или чувстват, че не могат да я контролират“, обясни изображението на Стивън Хокинг в Сидни. - Холограма на Хокинг говори в Операта в Сидни: На науката й е нужно очарование

„Би трябвало да очакваме трайно повишаване на стандарта на живот, благодарение на развитието на науката и технологиите. Но хората изпитват недоверие към науката, защото не я разбират или чувстват, че не могат да я контролират“, обясни изображението на Стивън Хокинг в Сидни.

Съвременното общество има „амбивалентно отношение“ към науката, заяви Стивън Хокинг. „Ние би трябвало да очакваме трайно повишаване на стандарта на живот, благодарение на развитието на науката и технологиите. Но хората изпитват недоверие към науката, защото не я разбират или чувстват, че не могат да я контролират“, обясни той. Физикът бе гост под формата на холограма в Операта в Сидни – излъчван от Университета в Кеймбридж във Великобритания.

„Популярността на научната фантастика от типа на „Стар Трек“ се дължи на факта, че тя е форма на наука, в която хората се чувстват сигурни, но вникването в научните факти би разсеяло страховете им… много по-добре“, коментира Хокинг.

Очарование към науката е необходимо да бъде прилагано – твърди физикът – за да се помогне на обществото да взима информирани решения по въпроси като парниковия ефект, ядрените оръжия и генното инженерство.

В широкоспектърна дискусия ученият коментира още и филма „Теория на всичко“, който представя част от живота му. Хокинг призна, че е изпитал тревога от проекта първоначално, защото лентата е бил базирана на книга на бившата му съпруга, Джейн Уилде, но след като прочел сценария и видял крайния резултат, се успокоил. „Беше изненадващо честен за нашия брак“, заяви Хокинг.

Той одобри и превъплъщението на Еди Редмейн в него – за ролята актьорът получи Оскар за главна мъжка роля. „Беше толкова по-близо до връщане във времето, отколкото аз някога ще бъда.“

Отклоненията на продукцията от реалността са били малки, добави Хокинг. „Няма да им казвам как да правят филми, ако те не ми казват как да решавам мистериите на вселената“, пошегува се той. И въпреки че според него във филма е трябвало да има „повече физика и по-малко емоции“, той се чувствал така с всеки филм.

Стивън Хокинг успокои и почитателите на момчешката банда „Уан Дайрекшън“ с препоръка да обърнат внимание на теоретичната физика, тъй като от нея може да излезе доказателство, че в алтернативна вселена Зейн Малик все още е в групата.

Попитан за космологичния ефект от напускането на Малик на „Уан Дайрекшън“, Хокинг се обърна към всички млади момичета с разбити сърца: „Един ден може да се намери доказателство за паралелни вселени… и в една такава Зейн все още е в бандата“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg