Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Холограма на Сноудън замени сваления му паметник

Създадена е от артисти, нарекли се „илюминатори“

Холограмното изображение на Едуард Сноудън на мястото на сваления му бюст. - Холограма на Сноудън замени сваления му паметник

Холограмното изображение на Едуард Сноудън на мястото на сваления му бюст.

Часове, след като полицията премахна незаконния бюст на Едуард Сноудън от постамента му в Бруклинския парк в понеделник, художници го замениха с холограмно изображение. Групата на творците,  нарекли се „илюминаторът“, твърдят, че нямат връзка с анонимното трио, изваяло оригиналната скулптура.

Паметникът на Сноудън бе вдигнат от неизвестни автори в парка в Бруклин в Ню Йорк само за една нощ. Бюстът му е бил забелязан в понеделник. След като се видели новопоявилата се статуя, от управата на парка са я покрили с брезент. По-късно са свалили „главата“ на Сноудън от колоната. Говорител на градския парков департамент в Ню Йорк обясни, че издигането „на каквато и да е неодобрена структура или произведение на изкуството в градския парк е незаконно“  (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

„Илюминаторите“ по време на акцията.

„Илюминаторите“ по време на акцията.

„Илюминаторите“ са създали холограмата на лаптопи и с прожекционна техника са излъчили образа на Сноудън в облак от дим на мястото, където е била скулптурата. Те заявяват, действията им са знак за неподчинение на органите, свалили бюста.

„Държавата може да премахне всеки материален артефакт, който е в разрез с действащия авторитаризъм, но актове като този паметник ще отекват в общественото съзнание“, казват „илюминаторите“.

Snowden-Projection-a

Името на Сноудън бе прожектирано със светлина.

Научили за инсталацията с холограмата, оригиналните творци пуснаха следното изявление:

„Бяхме изненадани да видим, че статуята е покрита, преди да я отстранят – приехме го като оскверняване. Но ние бяхме силно окуражени от вълната от подкрепа на хората в Ню Йорк – в интернет имаше много споделяния. Невероятно вдъхновяващо беше да видим цветя, оставени на мястото на празния бюст, но когато друга група художници „преинсталира“ скулптурата и постави табелка от светлина, това ни развълнува силно. Това доказа смисъла на онова, което направихме. Надяваме се да вдъхновим и други артисти да създават творби, които да повишаване осведомеността на обществото за това какво означава да бъдеш американец и герой.“

Бюстът на Сноудън, преди да бъде свален от властите.

Бюстът на Сноудън, преди да бъде свален от властите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg