Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хомофобията пуска корени във Франция

Свободата на словото - аргумент за обиди срещу различните

В доклада на „SOS Хомофобия“ са описани многобройни случаи на отхвърляне и тормоз. Например инцидентите с Уда, 14-годишна, която трябваше да напусне колежа – съучениците й не искали да се допрат до нея от страх да не „да се заразят“, която е била замервана с камъни и призовавана да се хвърли под влака.  - Хомофобията пуска корени във Франция

В доклада на „SOS Хомофобия“ са описани многобройни случаи на отхвърляне и тормоз. Например инцидентите с Уда, 14-годишна, която трябваше да напусне колежа – съучениците й не искали да се допрат до нея от страх да не „да се заразят“, която е била замервана с камъни и призовавана да се хвърли под влака.

Шумотевицата по дебата около еднополовите бракове е вече минало, но хомофобията продължава да набира сили във Франция. Асоциацията „SOS Хомофобия“ публикува във вторник, 12 май, годишния си доклад, в който цифрите са по-малко страшни от тези в статистиката за 2014 г., но пък свидетелстват за „пускането на корени“ на хомофобията във Франция, по думите на президента на Асоциацията Йохан Розжевич. Законът „Брак за всички“, приложен лесно в практиката с 10 хил. еднополови бракове, сключени през 2014 г., и осезателното присъствие в обществото на хомосексуални родители, не успяха да възпрат хомофобските прояви в дългосрочен план, пише „Льо Монд“.

През 2014 г. в Асоциацията са постъпили 2 197 сигнала. Цифрата представлява намаление от 38% спрямо 2013-а – рекордна година с 3 517 свидетелства за посегателство, бележещи увеличение от 80% спрямо предходната 2012 г.

„Всъщност намаляха само общите приказки в политическия дебат – отбелязва г-н Розжевич. – Нарастването обаче си остава значително, ако сравним данните с онези от 2011-а – годината, предшестваща дебата за „Брак за всички“. Свидетелствата за случаи на хомофобия в ежедневието, семейството, училищната среда, в професионалната или съседската, продължават и дори се увеличават. „Обикновената хомофобия продължава“, коментира Розжевич.

Броят на хомофобските прояви остава обезпокоителен. Данните сочат намаление от 14%, но означават инциденти всеки втори ден. А това са само случаите, докладвани в „SOS Хомофобия“, тоест едва част от явлението. Други фактори могат да обяснят донякъде нарастването на общия брой на сигналите: по-голямата готовност на жертвите да свидетелстват и нарастващата роля на Асоциацията.

Хомофобските поведения са прецизно описани в доклада. Обидите представляват най-многобройните случаи, съобщава се и за заплювания и нанасяне на удари, често твърде силни (удари с юмруци, чупене на бутилка в главата).

Докладвани са и многобройни случаи на отхвърляне и тормоз. Например инцидентите с Уда, 14-годишна, която трябваше да напусне колежа – съучениците й не искали да се допрат до нея от страх да не „да се заразят“, която е била замервана с камъни и призовавана да се хвърли под влака. След като бе блъсната през перилата на стълбите от група ученици, тя вече се премести в друго училище, съобщава „SOS Хомофобия“.

Същият доклад описва и случая на Виолет, на 18 години, чийто баща като научил за хомосексуалността й я ударил толкова силно, че й счупил ръката и й заявил, че заслужава единствено „да умре в адски мъки“. Както и случая на Пиер и Мигел, които живеели на село от шест месеца, когато се установил нов съсед и започнал да ги обижда, заплашвайки ги с револвера и кучето си.

Асоциацията разкрива, че интернет остава основното място за изразяване на хомофобията. Чести са позоваванията на свободата на словото за оправдаване на законно наказуеми послания (обиди, подстрекаване към дискриминационни действия, призоваване към убийство и др.).

„SOS Хомофобия“ приветства растящата съпричастност на Tуитър – в „постванията“ хомофобски ключови думи се изтриват с цел да се избегне ефекта на доминото. От 2013 г. сигналите на Асоциацията се взимат предвид с особено внимание и предимство. За същата цел през 2014 г. бяха създадени партньорства и с Фейсбук и Гугъл.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90