Софийска филхармония МЕГАБОРД

Хомосексуалните – 90 г. враг под прикритие на съветската и руска власт

Тайни чистки дори в редиците на съветския елит, сред откритите гей хора бил дори самият им преследвач, товарищ Ягода

Гей клуб в Петроград (Петербург) през 1921 г. Снимка: Уикипедия - Хомосексуалните – 90 г. враг под прикритие на съветската и руска власт

Гей клуб в Петроград (Петербург) през 1921 г. Снимка: Уикипедия

Нов фронт на борбата за нравственост в СССР е открит на днешния ден, 15 септември, преди точно 90 години. През 1933 г. започва криминалното преследване на хомосексуалните в „социалистическия рай“.

На този ден заместник-председателят на ОГПУ (част от НКВД) Хенрих Ягода докладва на Сталин, че е разкрит заговор на „общество от п…сти“. Проведени са набези в Москва и Ленинград, които според Ягода разкриват „сензационни факти“. В записката до вожда се твърди, че хомосексуалните се занимавали със „създаване на мрежа от салони, огнища, групи и други организирани формирования с цел по-нататъшно превръщане на тези обединения в шпионски ядра“.

Сталин реагира веднага:

Трябва веднага да бъдат наказани мерзавците, а в законодателството да бъде прието съответното постановление“.

Така на 15 септември 1933 г. започва криминалното преследване на хомосексуалните. Ранното съветско законодателство след 1917 г. не предвиждало дискриминация по този признак. След Октомврийската революция особено популярни станали идеите за равноправие на половете и за сексуална революция. Но чекистите не били особено доволни от това положение. За да осъдят хомосексуални хора, те често приписвали към разследването различни допълнителни обстоятелства – педофилия, насилие, заразяване с венерически болести. Хомосексуалността станала удобно основание за обвинение и при търсене на „врагове-контрареволюционери“.

На 13 декември Хенрих Ягода отчита пред Сталин, че откритото от него „общество“ е ликвидирано. В Ленинград са арестувани 175 души – 89 чиновници, 29 дейци на културата, 24 работници, 14 учени и преподаватели, 13 безработни, четирима студенти и двама свещеници.

Първият сериозно репресиран гей в СССР е поетът Николай Клюев. През същата тази 1933 г. той изпраща свои стихове на редактора на списание „Нов свят“ Гронски. Той изпада в ярост, че любовната лирика, която получава, е написана от мъж за мъж. След като не успява да убеди Клюев да пише „нормални стихове“, Гронски се обажда на Ягода с настояване поетът да бъде изселен.

Един от най-провокативните автори в италианската литература на ХХ век Курцио Малапарте пише роман, базиран върху живите му впечатления от пътуването му в СССР и запознанството с местния елит през 30-те години на миналия век. „Бал в Кремъл“ разказва за висшия съветски елит – хората, свалили царя десетина години по-рано, които вече са се превърнали в нова аристокрация. Сред особените им навици той отбелязва и хомосексуалността. Обръща внимание на сексуалните влечения на особено ярки фигури като тенисиста Лев Карахан, по-късно разстрелян, хедониста Дмитрий Флорински, автор на първото съветско ръководство за дипломатически етикет, разстрелян, доносника Борис Щейгер, прототип на барон Майгел от „Майстора и Маргарита“, разстрелян. Всички те работят в Народния комитет по външните работи в правителството на Сталин.

От август до октомври 1933 г. се провеждат няколко тайни чистки дори в редиците на съветския елит, а обявените за хомосексуални са обвинени в шпионаж.

Максим Горки с гордост пише в статията си „Пролетарски хуманизъм“ през 1934 г.:

„В страната, мъжествено и успешно стопанисвана от пролетариата, хомосексуализмът, развращаващ младежта, е признат за социално престъпен и наказуем, а в „културната“ Германия на великите философи, учени и музиканти, той си действа свободно и безнаказано. Вече се появи саркастичната поговорка: „Унищожете хомосексуалните и фашизмът ще изчезне“.

Но съветската власт била пълна с тайни и мръсни факти под повърхността. Борецът за нравственост, човекът, започнал криминалното преследване на гей хората в СССР Хенрих Ягода бил арестуван 4 години по-късно. Обиските в жилищата и работните му офиси продължили повече от седмица. В тях намерили над 30 хиляди рубли в брой, 15 кожени палта, 30 обикновени палта, 70 чифта обувки и стотици мъжки и женски дрехи, над 30 килима, повече от 1200 бутилки колекционерско вино и 11 хиляди чуждестранни цигари. Но най-съществена била колекцията от порнографски материали – 4000 снимки, няколкостотин лули с порнографска украса и гумен член.

Ягода бил любител на пикантните развлечения с двата пола. Носел се слух, че обича да облича женско бельо. Развратното поведение на блюстителя на морала съсипвало семейства. Ироничен факт е, че последната му страст била Надежда Пешкова, снаха на Максим Горки. Синът на писателя починал от тайнствена болест, а по-късно Ягода бил обвинен, че е заповядал на лекарите „да го излекуват до смърт“.

Законите против хомосексуалните хора просъществуват в СССР и Русия в продължение на 60 години. През 1993 г. те са отменени с влизането на Руската федерация в Съвета на Европа. Тази година обаче, 90 години след Сталин, авторитарната власт на Путин отново прие закони, ограничаващи правата на гей хората в Русия и развързваща ръцете на службите да ги преследват заради сексуалността им.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90