Хомосоц, животът на гей хората в тоталитарна България

Изложба изследва отношението към нетрадиционната сексуалност у нас до 1989-а

„Наред с терора и погазването на личната свобода и достойнство, през 1968 г. България декриминализира хомосексуалността, което я поставя много по-напред в сравнение с утвърдени днес либерални демокрации“, отбелязват организаторите на изложбата. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Хомосоц, животът на гей хората в тоталитарна България

„Наред с терора и погазването на личната свобода и достойнство, през 1968 г. България декриминализира хомосексуалността, което я поставя много по-напред в сравнение с утвърдени днес либерални демокрации“, отбелязват организаторите на изложбата. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Преследването на гей хората, съдебно-наказателните практики, декриминализирането на хомосексуалните през 1968 г. и опитите да бъдат лекувани описва фондация „GLAS“ в изложбата „Хомосоц“. Експозицията изследва отношението към българите с нетрадиционна сексуалност у нас в периода 1945-1989 г.

На откриването на 30 септември в галерия „Порт А“ (ул. „Триадица“ № 5) ще бъдат представени резултатите от изследване по темата въз основа на разнообразни източници. Проучването е проведено съвместно с „European Cultural Foundation“ и покрива целия период на социализма у нас, но се фокусира по-специално върху 50-те и 60-те години на ХХ век. В проекта участват историци, социолози, студенти, куратори и художници, за да представят обобщена информация за периода.

Повод за изложбата дава липсата на информация за отношението на режима към хомосексуалните и често данните се изчерпват със слухове и непотвърдени клюки, отбелязват организаторите.

За хомосексуалността в България често се говори като за нещо, привнесено от Запад и възникнало след промените, като нещо чуждо за нашата територия – коментира Симеон Василев от фондацията. – Изследването и изложбата, разбира се, оборват това стереотипно схващане, a и допълват ценна информация за живота на хомосексуалните у нас. Екипът ни за първи път попадна на данни за лечение на хомосексуални мъже например – нещо, което е почти неизвестно до този момент.“

На 9 септември фондацията изпрати отворено писмо до Корнелия Нинова, лидер на БСП, за да я покани да присъства на откриването на изложбата.

Смятаме, че е редно БСП, като наследник на преобразуваната БКП, да прочете и тази страница от историята на България – се казва в писмото до Нинова. – А тя не е само негативна. Наред с терора и погазването на личната свобода и достойнство, през 1968 г. България декриминализира хомосексуалността, което я поставя много по-напред в сравнение с утвърдени днес либерални демокрации. Надяваме се този пример, както и цялата изложба да Ви вдъхнат смелост, за да поведете БСП по пътя на прогреса и да последвате Европейската социалистическа партия, която категорично застава на страната на равноправието и личната свобода на ЛГБТ хората.

Изложбата може да бъде разгледана до 13 октомври.