Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хор Нови български гласове с Латино Грами

Формацията, създадена в НБУ, е отличена за най-добър фламенко албум

Награденият албум на „Нови български гласове“ е кросоувър проект с  интерпретации на испанско фламенко и български фолклор.  - Хор Нови български гласове с Латино Грами

Награденият албум на „Нови български гласове“ е кросоувър проект с интерпретации на испанско фламенко и български фолклор.

Хор „Нови български гласове“ бе отличен с „Латино Грами“ на Асоциацията на латиноамериканската звукозаписна академия. Българската формация получи наградата в категорията „Най-добър фламенко албум“ за диска „Al este del cante“ на церемония, състояла се на 16 ноември в Лас Вегас.

Хорът е създаден в Нов български университет и е съставен от настоящи и бивши студенти на вуза, преминали школата по народно пеене на Нелка Петкова. Всички те участват и във Фолк-джаз формацията на университета. Основател и диригент на хора е Георги Петков, преподавател в департамент „Музика“ към НБУ.

Награденият албум на „Нови български гласове“ е кросоувър проект с интерпретации на испанско фламенко и български фолклор. Записите са правени през август на 2017 г. и са от участия на формацията на концерти на фламенко певеца Арканхел в Алахар, Ла Гранха и Мерида, Испания.

„Предисторията на проекта „Al este del cante“ и създаването на хор „Нови български гласове“ е международният музикален проект „Еструна“, чиято премиера беше на 24.04 2013 г. в зала „България“. Радвам се много на тези млади хора с прекрасни професионални качества и умения, които ме карат да се чувствам горд!“, споделя Петков.

„Еструна“ е проект, създаден през 2013 г. и с участието на чужди музиканти като Арканхел, етно-джаз китариста Антонио Форчеоне, Теодосий Спасов, Рено Гарсия Фонс, фламенко китариста Дани де Морон. Негови продуценти са Маргарита Борисова и Явор Ганчев. Проектът има подкрепата и на НБУ.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg