Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Хора за четене

Снимка: Авторката - Хора за четене

Снимка: Авторката

В късната съботна утрин отивам за кафе и фреш до близкото магазинче. Шляпам сънено с джапанки по тесните, окъпани в слънце улички около „Иван Асен“ и минавам покрай познати съседски лица. Двойка на около 60 и по-възрастен мъж с вид на пенсиониран професор от СУ си говорят.

– Та каква марка, казваш, били очилата? – обръща се пенсионираният професор към мъжа и жената.

– Ами, нещо беше Рей Бъ… Не мога да се сетя точно. Нещо като Рей Бредбъри звучеше.

– Да не би да е Рей Бан? – подхвърлям аз, минавайки покрай тях.

Америка за България

– Точно така, Рей Бан, Рей Бан! – усмихват ми се мъжът и жената.

А събеседникът им, онзи с вид на пенсиониран професор, добавя:

– Благодаря ви, девойче! Заслужавате вино от глухарчета.

Ей такива разговори се водят из криволичещите улички около „Иван Асен“. Фасадите на повечето кооперации може и да са олющени, паветата начупени и дворчетата запуснати, ала хората, хората са като книги, пожълтели и с избелели корици, но все пак книги, които крият интересни истории и можеш да намериш по едно чудо на всяка страница.

Обичам си квартала. В него живеят интересни хора за четене.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3