Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хорът и оркестърът на Римската опера спасени от уволнение

Но ще работят 2 години с по-ниски заплати

Римската опера е раздирана от скандали и финансови проблеми. - Хорът и оркестърът на Римската опера спасени от уволнение

Римската опера е раздирана от скандали и финансови проблеми.

182 души от оркестъра и хора на Римската опера запазиха работата си, след като ръководството подписа споразумение с профсъюзите, представляващи интересите на музикантите и артистите в театъра. Решението за уволнението беше взето в началото на октомври от директорите на институцията заради финансови проблеми. Очакваше се така да бъдат спестени 3,4 млн. евро и да се избегне закриването на Римската опера.

Профсъюзите успяха да се преборят за правата на музикантите и хористите. И все пак в споразумението е посочено, че няма да се прибягва до масови уволнения, но се допуска орязване на заплатите на всички служители в операта – музиканти, певци и технически лица. Намаляването на доходите е предвидено само за две години – 2015-а и 2016-а. Ако дотогава Римската опера успее да постигне балансиран бюджет, заплатите ще бъдат възстановени.

„Много доволен съм, че успяхме да спасим 180 работни места“, обяви представителят на профсъюзите Паоло Теринони. Споразумението ще бъде утвърдено на предстоящия съвет на директорите на Римската опера, който ще се състои на 24 ноември.

В края на септември заради финансовите проблеми и враждебната обстановка Римската опера диригентът Рикардо Мути обяви, че напуска. „Там няма условия, които да ми създадат необходимото спокойствие за пълноценна работа“, заяви маестрото, който е диригент на Чикагския симфоничен оркестър, а в периода 1986 – 2005 г. ръководи Миланската Скала.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах