Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хората и свраките на Радичков в неговия месец

Пиесата „Януари“ се завръща на хасковска сцена 31 г. след постановката на Иван Добчев

Част от плаката на новото представление по пиесата „Януари“ на Йордан Радичков в Драматично-кукления театър „Иван Димов“ - Хасково - Хората и свраките на Радичков в неговия месец

Част от плаката на новото представление по пиесата „Януари“ на Йордан Радичков в Драматично-кукления театър „Иван Димов“ - Хасково

„Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки“ е един от често повтаряните цитати в интернет. Мнозина не знаят, че принадлежи на Йордан Радичков и е част от разказа му „За човека“. Той е поместен в сборника с негови текстове „Хора и свраки“, който излиза в ново издание в месеца на Радичков – януари. Писателят ще бъде почетен още с изложба с оригинали на негови рисунки и нов театрален спектакъл.

На същата сцена, където през 1989 г. я поставя Иван Добчев, сега тя отново ще има премиера – на 13 януари в хасковския театър, под режисурата на Дамян Тенев. Преди 31 години новаторският подход на Добчев носи на екипа редица отличия. Като Радичковите герои в новия спектакъл зрителите ще видят Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков и Димитър Димитров.

Новото издание на „Хора и свраки“ (издателство „Нике“) ще бъде представено на 27-и. Книгата, появила се за първи път през 1990 г., ще излезе с оригиналните илюстрации на автора. Свраката в книгата става очевидец на създаването на света, на падането на Икар, тя прелита през рая и напомня на човека за неговото детство и минало. И не стига това, но Бог се обръща към нея за съвет как да създаде човека.

Ето и целия цитат за човека като изречение:

Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки. Човешката Библия е съставена от тези именно изречения, писани с патос и пълни с правописни грешки. Тя тъкмо заради това е написана по този дивен начин и затуй се чете от всички с увлечение. Дори безграмотната сврака може да се види как стои върху някой препинателен знак посред безбрежната Библия и като гледа писмената, потъва в дълбок размисъл“.

Представянето на книгата ще бъде в столичната галерия „София Прес“, където ще бъде открита и изложба с рисунки, създадени от Радичков специално за сврачите му истории. За изданието ще говори Радослав Чичев, а изложбата ще представи Антон Стайков. Експозицията може да бъде разгледана до 4 февруари.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg