Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хората „нощни птици“ са по-умни от ранобудните

Представят се по-добре на тестове за интелигентност, показва изследване на британски учени

Типът „нощна птица“ се свързва с по-творчески натури. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Хората „нощни птици“ са по-умни от ранобудните

Типът „нощна птица“ се свързва с по-творчески натури. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Родителският мит, че стоенето до късно води до неефективност на следващия ден, може да се окаже неверен. Лягането късно вечер може би дори има благоприятен ефект върху развитието на човешкия мозък, предполага ново изследване, в което хората, идентифициращи се като „нощни птици“, демонстрират по-добри когнитивни умения в сравнение с ранобудниците.

Проучването е проведено от екип учени към Имперския колеж в Лондон, които са използвали данните от британската биобанка – хранилище за биологични проби. За целите на настоящото проучване академиците са използвали данни за 26 хил. души, които са попълнили тестове за интелигентност, памет и време за реакция. Резултатите са съпоставени с информация за поведението на участниците – продължителност и качество на съня и в коя част на денонощието се чувстват по-продуктивни, пише „Гардиън“.

Оказва се, будуващите до късно имат по-добри резултати на тестовете за памет и интелигентност в сравнение с онези, които се събуждат по първи петли. Късното заспиване най-често се наблюдава при творческите личности, до късно например са бодърствали личности като художника Анри дьо Тулуз-Лотрек, писателя Джеймс Джойс и дори певицата Лейди Гага.

Продължителността на съня обаче има също голямо значение – докато политици като Маргарет Тачър, Уинстън Чърчил и Барак Обама са споделяли, че спят едва по няколко часа на ден, проучването доказва, че хората, които си почиват между 7 и 9 часа нощем, показват най-добри резултати.

За да бъде мозъкът здрав за по-дълго време, човек трябва да следва вътрешния си часовник и да спи нито твърде много, нито твърде малко, съветва доктор Раха Уест, водещ автор в изследването.

Резултатите от проучването се посрещат с доза скептицизъм от някои като Жаки Анли от „Alzheimer’s Research UK“.

„Без детайлна картина на процесите, които се случват в мозъка ни, не можем да знаем дали „нощните птици“ или „ранните пилета“ имат отражение върху паметта и мисълта ни, или намаляването на когнитивните ни способности не е свързано с промени в нощния сън“, казва тя.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg