Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хореографът, нападнал критичка с екскременти: Съжалявам, но няма да се извиня

Марко Гьоке оправда постъпката си с „анихилираща критика“, но все пак признава, че е шокиран от себе си

Марко Гьоке с дакела си Густи. Снимка: Личен архив/Фейсбук - Хореографът, нападнал критичка с екскременти: Съжалявам, но няма да се извиня

Марко Гьоке с дакела си Густи. Снимка: Личен архив/Фейсбук

Немският хореограф, който нападна танцова критичка на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ с кучешки екскременти, отказва да се извини за постъпката си, заяви самият той в интервю за „Norddeutscher Rundfunk“. Марко Гьоке бе уволнен като директор на балетната трупа към Хановерската държавна опера и има забрана дори да влиза в оперния театър.  

Хореографът все пак признава пред немското радио, че „избраните средства определено не са супер“ и споделя съжалението си, но оправдава грозния инцидент с години „анихилираща критика“ от страна на Вибке Хюстер. Гьоке в момента е обект на разследване от полицията, включително по обвинение за телесна щета.

Атаката над Хюстер бе посрещната с вълна от възмущение в артистичните среди. Хановерската опера, където хореографът работи от 2019 г., настоя за извинение за „дълбоката обида“, нанесена на Хюстер и поиска обяснение пред мениджмънта заради „огромните щети“ върху репутацията на институцията.

Гьоке срещнал критичката по време на антракта на нов негов спектакъл в Хановерската държавна опера. Хореографът препречил пътя на Вибке и искал да говори с нея за критично ревю за минало свое представление. Журналистката, която от 20 години публикува рецензиите си във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, нарекла спектакъла „скучен и несвързан“.

„Казах ѝ, че съм човек“, разказва Гьоке в интервюто описвайки критичката като „агресивна, арогантна и снизходителна“.

Той не отрича, че емоциите го обзели и атакувал Вибке с торбичка с екскрементите на кучето си, макар атаката да не била планирана.

„Старият ми дакел бе свършил работата си в чантата си за път, нещо което понякога се случва на неговата възраст, аз прибрах екскрементите и имах намерение да ги изхвърля някъде отвън“, връща се към инцидента Гьоке.

Запътен навън обаче, Гьоке се натъкнал на Вибке, препречил пътя ѝ и заплашил, че ще ѝ забрани да влиза в оперния театър заради постоянно негативните ѝ отзиви за работата му, твърди историята на самата критичка.

„Отговорих му, че това не е вярно, че има продукции, които много ми допадат. След това изневиделица той извади торбичката от джоба си я насочи с отворения край към лицето ми. Когато разбрах какво е направил, изкрещях, паникьосах се.“

Свидетелите на атаката останали без думи, допълва още тя. Няколко души се опитали да тръгнат след Гьоке с цел да го задържат, но хореографът бил отведен от персонала на театъра в служебно помещение.

„Средствата, които избрах, за да изразя емоциите си, определено не са супер – коментира Гьоке в интервюто. – Мисля, че от гледна точка на обществото подобен метод няма да се възприеме добре. Аз също съм човек, никога не съм правил нищо подобно, и може да се каже, че самият аз съм шокиран. Подходът определено не беше добър. Но тя ме замеряше с екскременти в продължение на 20 години. В един момент просто се запитах дали искам това и как някои хора реагират на часовете работа, която съм вложил. Никой човек, отдаден на работата си, няма да търпи това толкова дълго време.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС