Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хорист обвини Бионсе в плагиатство, съди я за $7 млн. (видео)

Спечелила съм 17 награди Грами и съм продала повече от 118 милиона албума в целия свят, нямам нужда да крада от събратята си, заяви в отговор певицата

Ахмад Лейн твърди, че Бионсе научила името на песента му от друга нейна хористка, пред която споделил идеята си. - Хорист обвини Бионсе в плагиатство, съди я за $7 млн. (видео)

Ахмад Лейн твърди, че Бионсе научила името на песента му от друга нейна хористка, пред която споделил идеята си.

Срещу Бионсе е предявен съдебен иск за плагиатство в размер на 7 млн. долара от един от хористите й. Песента й ХО наподобява заглавието ХОХО на Ахмад Лейн. Певицата отрича да е заимствала от неговото парче, пише „Фигаро“.

Бионсе се разгневи и без никаква скромност избухна пред медиите:

„Спечелила съм 17 награди Грами и съм продала повече от 118 милиона албума в целия свят, нямам нужда да крада от събратята си”.

По-късно адвокатите й уточниха:

„Тематиката на двете песни е съвсем различна. Текстът на едната препраща към любовните и сексуални преживявания на героя, въодушевен да се наслаждава на всяка частица от тялото на партньорката си. А Бионсе пее за любовта и живота, наблягайки върху значението да се изживее всеки миг от настоящето с любимото същество, преди времето да отлети”.

Подобни са и съдебните документи по делото, до които се е добрал американският сайт „Радар Онлайн”:

„Двете парчета са напълно различни – нито текстът, нито мелодиите си приличат, изключение правят само буквите Х и О”.

Макар че започна борбата в съда, Ахмад Лейн трудно ще спечели процеса. Хористът не е регистрирал правата за песента си, а това е проблем. Той твърди обаче, че е имал общ проект с друга хористка на Бионсе – Криси Колинс – и тогава се е похвалил пред нея със заглавието на своята песен. Лейн твърди, че Колинс  е разкрила идеята му пред съпругата на Джей Зи.

Адвокатите на певицата поискаха анулиране на иска – включително, разбира се, и исканото обезщетение от 7 милиона долара.

Вижте песента на Бионсе:

А ето и варианта на Ахмад Лейн:

https://youtu.be/bv4YbWylASg

Обвиненията в плагиатство се превръщат в обичайна практика в музикалните среди. Наскоро певецът Мика бе обвинен в интернет пространството, че прекалено се е вдъхновил от италианската песен от 80-те години Sarà perché ti amo, за своето парче Talk about you. Той уточни тогава, че е платил авторските права и окачестви това като „образец”, а не плагиатство.

Дали – по подобие на модата, и музиката не е едно вечно връщане към старото?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90