Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хорото в Тунджа ще струва 1000 лв. на калоферския кмет

Кметът ще бъде глобен за масово струпване на хора, неспазване на физическа дистанция и неносене на маска

Мъжкото хоро в Калофер на 6 януари 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Хорото в Тунджа ще струва 1000 лв. на калоферския кмет

Мъжкото хоро в Калофер на 6 януари 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акт за 1000 лв. ще бъде издаден на кмета на Калофер Румен Стоянов за неспазване на мерките срещу Ковид-19 на Богоявление, заяви областният управител на Пловдив и ръководител на Областния щаб Дани Каназирева. На 6 януари, въпреки предупрежденията на властите, кметът организира хвърляне на кръст и насърчи провеждането на мъжкото хоро в Тунджа. Репортажите на националните телевизии показаха, че мерките срещу коронавирус – носене на маска, спазване на отстояние, избягване на струпване на хора – очевидно се нарушават.

Вижте още: ТРАДИЦИИТЕ НЕ СА КАКВИТО БЯХА – ЖЕНА В МЪЖКОТО ХОРО В ТУНДЖА

„Кметовете са тези, които следят за спазване на заповедите на здравния министър и създават съответната организация. За съжаление по време на ритуала тази сутрин видяхме липса на дистанция и неносене на маски“, казва Каназирева пред „24 часа“.

Тя не уточни дали всеки, участвал в ритуала на Богоявление, може също да очаква глоба.

„Уважавам традициите. Неведнъж съм присъствала и в Калофер на днешния ден. Но ситуацията, в която сме, е различна. Правилата са еднакви за всички и трябва да се спазват“, допълни тя, като отбеляза, че и в Пловдив се е хвърлял кръст, но преди ритуала са били направени антигенни тестове на всички участващи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90