Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Храбростта на Рики-тики-тави, заслужила отделна книжка

Историята на мангустата от „Книга за джунглата“ излиза в отделно заглавие с илюстрации на Робърт Ингпен

Малката мангуста Рики-тиви-тави, спасила цяло човешко семейство от злите кобри. Илюстрация: Детайл от корицата на Робърт Ингпен - Храбростта на Рики-тики-тави, заслужила отделна книжка

Малката мангуста Рики-тиви-тави, спасила цяло човешко семейство от злите кобри. Илюстрация: Детайл от корицата на Робърт Ингпен

Поколения читатели са расли с приключенията на Маугли, Багира, Каа, Балу и Шир Хан, но вероятно малцина си спомнят за малката пъргава мангуста Рики-тики-тави. Историята за храбрстта ѝ при спасяването на цяло човешко семейство от злите кобри Наг и Нагайни в „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг излиза първоначално като част от „Книгата“ в края на XIX век. На това геройство е посветено ново самостоятелно издание с твърди корици – с великолепните илюстрации на австралиеца Робърт Ингпен. Книгата излиза у нас от „Лабиринт“. 

Днес 82-годишен, Ингпен е признат за един от големите майстори на илюстрацията и е носител на златния медал „Андерсен“ за цялостен принос, най-престижното отличие за детска и юношеска литература. Това е трета книжка от серията луксозни детски издания нао „Лабиринт“, илюстрирани от Ингпен. На пазара вече може да се открият „Шумът на върбите“ и „Островът на съкровищата“. До края на годината с неговите рисунки ще излезе и творба на Жул Верн. По света Робърт Ингпен е известен още с илюстрациите си на „Питър Пан и Уенди“, „Магьосникът от Оз“, „Приключенията на Том Сойер“, „Приключенията на Пинокио“.

Робърт Ингпен, „Шумът на върбите“

Робърт Ингпен, „Островът на съкровищата“

„Рики-тики-тави“ излиза у нас в нов, осъвременен превод на Владимир Молев, носител на Наградата за изключителни постижения в художествения превод на Съюза на преводачите у нас, както и на отличието „Кръстан Дянков“. Молев е запазил първоначалния вид на текста на Киплинг.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90