Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Храм на Одрания господар откриха археолози в Мексико

Жертвите на божеството вероятно са участвали в битки, подобни на гладиаторските, и по-късно са били одрани

Камък, оформен като череп, и друг продълговат, изобразяващ Одрания господар. Снимка: Национален институт по антропология и история на Мексико - Храм на Одрания господар откриха археолози в Мексико

Камък, оформен като череп, и друг продълговат, изобразяващ Одрания господар. Снимка: Национален институт по антропология и история на Мексико

Мексикански археолози твърдят, че са открили първия храм на предиспанския бог на плодородието, известен като Одрания господар, изобразяван като човешки труп със свалена кожа.

Откритието се смята за значимо от специалистите в Националния институт по антропология и история на Мексико, защото това е цял храм, а не просто изображения на божеството, каквито са откривани и в други култури.

Археолозите са открили два камъка, оформени като черепи, и трети, изобразяващ кръвожадния бог Шипе Тотек („Нашият одран господар“ – на испански: Xipe Tótec Nuestro Señor Desollado), който има допълнителна ръка, висяща от едната му страна. Предполага се, че това е богът, носещ кожата на одрана жертва, съобщава „Асошиейтед прес“.

„Жреците се покланяли на Шипе Тотек, като принасяли човешки жертви и след това ги обличали с одрани кожи. Ритуалът се разглеждал като начин да се осигури плодородие и прераждане“, съобщава АП.

Храмът е разкрит наскоро в разкопаните руини от селище на индианците пополока в провинция Пуебла в централната част на Мексико. Построен е между 1000 и 1260 г. Специалистите смятат, че жертвите са участвали в битки, подобни на гладиаторските, и по-късно са били одрани.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах