Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Храмът на Бел в Палмира все пак е унищожен

Сателитни снимки на ООН потвърждават, че древното светилище е разрушено

Храмът на Бел – една от най-добре запазените постройки в Палмира – вече не съществува. - Храмът на Бел в Палмира все пак е унищожен

Храмът на Бел – една от най-добре запазените постройки в Палмира – вече не съществува.

Сателитни снимки потвърждават, че основният храм в древния град Палмира в северна Сирия е унищожен, съобщиха от ООН. В понеделник се появи новината за мощна експлозия в района, а местни жители и активисти обявиха, че светилището на Бел е сринато. От агенцията по антиките в страната обаче отрекоха и заявиха, че храмът все още е на мястото си.

От ООН обаче твърдят, че не е така – позовавайки се на своята сателитна система „Юносат“, те съобщават, че от зданието не е останало почти нищо.

„За съжаление, снимките ни показват, че главната сграда на храма е била разрушена“, казва пред Би Би Си Ейнар Бьорг, мениджър в „Юносат“, и добавя, че колонадата наблизо също е била срината.

Сателитна снимка на унищожения храм.

Сателитна снимка на унищожения храм

Храмът на Бел, издигнат преди близо две хиляди години, е бил център на религиозния живот в района. Той бе и една от най-запазените части в древните руини на Палмира, наричан още Невестата на пустинята. Градът през Второто хилядолетие пр. Хр. През I-III век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен е от римляните през 273 г. В миналото е бил важен пункт на пътя на керваните през Сирийската пустиня.

Преди седмица джихадистите взривиха друг основен храм в града – този на Баал-Шамин – и дори разпространиха снимки от деянието, които оставиха без думи световната изследователска общност. Дни по-рано стана ясно, че археологът Халед Асаад, прекарал близо половин век в разкопки в Палмира, е бил екзекутиран, след като не е пожелал да съдейства на джихадистите.

Палмира е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и бе сред големите туристически дестинации в Сирия преди страната да влезе в гражданска война. През май в града нахлуха джихадистите от Ислямска държава, след като вече бяха разрушили редица антични обекти. В края на февруари те разбиха с чукове в Мосулския музей безценни асирийски статуи и други артефакти, някои датиращи от три хиляди години. Последва нахлуване с булдозери и взривове в древната столица Нимруд, погром в Хатра, изравняване със земята на руините на Дур Шарукин.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС