Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Храна за душата в Софийската градска галерия

Храната като насъщност, общуване и ритуал в картините на Мърквичка, Майстора, Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков...

Антон Митов, „Пазар в Стара Загора“, 1908 г. Репродукция: Софийска градска галерия - Храна за душата в Софийската градска галерия

Антон Митов, „Пазар в Стара Загора“, 1908 г. Репродукция: Софийска градска галерия

Връзката на човечеството с храната изследва нова изложба в Софийската градска галерия. Произведения на Майстора, Иван Мърквичка, Златю Бояджиев, Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев и др. ще представят храната не само като физическа необходимост, но и като повод за общуване. Откриването на „Храна: насъщност, общуване, ритуал“ е на 22 юни от 17 до 20 ч.

„Храна: насъщност, общуване, ритуал“ проследява всяко едно от посочените в заглавието на експозиция значения чрез  знакови за българското изобразително изкуство произведения от началото на ХХ до първите десетилетия на ХХІ век. Избрани са творби, в които изобразяването на храна съпоставя отношения, състояния, традиции и символи и дава образ на различни страни от темите „труд“, „общуване“, „ритуалност“.

Петко Клисуров, „Натюрморт“, 1920 г., Градска художествена галерия-Пловдив

Посетителите ще видят прочути произведения на Иван Мърквичка, Никола Михайлов, Петър Морозов, Никола Аврамов, Антон Митов, Иван Милев, Иван Пенков, Владимир Димитров-Майстора, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Атанас Яранов, Свилен Блажев, Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев и др. В творбите им храната е социален феномен, доколкото в процеса на набавянето и консумирането ѝ се осъществяват многобройни нива на общуване между хората. Доказателството за това се крие в най-ранните човешки общества, но и в съвремието, когато най-разпространените социални контакти са свързани с храненето. Заедно с това във всички вярвания, изповедания и религии храната е неизменна част от ритуалите, които стоят в основата на тайнството между земния свят и неговите нематериални проекции. Тя затваря кръга между биологическата и абстрактната същност на човека и е същевременно мост към осъществяването му като социално и духовно същество.

Присъствието на храната в избраните произведения чертае цикъла на човешкия живот: труд или празник, делничност или ритуал, загуба или тържество, самота или споделеност и така рисува сложната и противоречива картина на човешкото битие, отбелязва

Изложбата може да бъде разгледана в Софийската градска галерия до 21 август.

Владимир Димитров – Майстора, „Жетвар“, Национална галерия

Златю Бояджиев, „Молебен за дъжд“, 1973 г., Градска художествена галерия-Пловдив

Атанас Яранов, „Оброк“, 1983 г., Колекция-дарение „Светлин Русев“ – Плевен

Свилен Блажев, „Хлябът“ (триптих), 1988 г., Градска художествена галерия – Пловдив

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg