Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Християнска държава“ състави черен списък

В него влизат хора, неосъдили филма „Матилда“, посветен на любовна връзка на руския император Николай Втори с балерина

Външно, а и по обидчивост, лидерът на „Християнска държава“ Александър Калинин не се различава особено от ислямски екстремист.  Снимка: „В контакте“ - „Християнска държава“ състави черен списък

Външно, а и по обидчивост, лидерът на „Християнска държава“ Александър Калинин не се различава особено от ислямски екстремист. Снимка: „В контакте“

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров и депутатката от държавната Дума Наталия Поклонска попаднаха в черния списък на организацията „Християнска държава – Свята Рус“. В него са включени публични лица и средства за масова информация, неосъдили или подкрепили филма „Матилда“. Списъкът е публикуван в сайта „Россия – Новосибирск“, създаден от членове на религиозната организация.

Още в челото на сайта е поставена снимка и мисъл на руския патриарх Кирил:

„Оскърблението на религиозните чувства е форма на екстремизъм, която разклаща основите на общественото битие, за да провокира вътрешни конфликти“.

Участниците в „Християнска държава“ наричат Поклонска изменница:

„Тя първа предаде най-активните защитници на православната вяра, когато вече нямаше изгода от тях. (…) Грехът на предателството е къде по-страшен от греха на содомията. Поклонска е Юда, предателка на защитниците на православната вяра, продала за трийсет сребърника не само себе си, но и вярата“, се отбелязва в текст на организацията.

Кадиров е обвинен заради подкрепата си за парламентаристката.

„Господин Кадиров приветства позицията на юдата Поклонска и едновременно проявява удивителна нетърпимост към содомитите. (…) Ако утре го арестуват заради преследването на гейове в Чечня (само предполагаме, не го твърдим), то Поклонска първа ще се отчете, че това е станало по нейно искане“, пишат активистите на „Християнска държава“.

В черния списък са попаднали също опозиционерът Алексей Навални, журналистът, главен редактор на „Московски комсомолец“, Павел Гусев, сайтовете „Двач“ и „Медиазона“, радио „Ехо Москвы“. В сайта на организацията е публикуван и „списък на кинотеатрите, възнамеряващи да пропагандират филма „Матилида“.

На 23 септември лидерът на „Християнска държава“ Александър Калинин бе арестуван по подозрение в заплахи за палежи срещу киноверигите, във връзка с прожекции на „Матилда“. Три по-рано Поклонска заяви, че лично е изпратила запитване в Министерството на вътрешните работи с молба за проверка на дейността на религиозната организация. Кадиров по-късно подкрепи депутатката и подчерта, че Поклонска „защитава интересите на гражданите на Русия“.

Православен есктремист подпали сградата на кино „Космос“ в Екатеринбург на 4 септември. Снимка: e1.ru

През последните месеци филмът „Матилда“ успя да се превърне в ябълка на раздора между хората, които вярват, че в изкуството не бива да има теми табу и недосегаеми герои – и техните опоненти, които мислят точно обратното. Филмът на режисьора Алексей Учител разказва за любовната връзка на наследника на руския престол Николай Романов (бъдещия император Николай II) и балерината Матилда Кшесинска.

Официалната премиера на „Матилда“ бе планирана за 6 октомври, но след това бе отложена за 23-и същия месец. Срещу показването на филма активно действа депутатката от държавната Дума от Крим Наталия Поклонска. Без да го е гледала, тя твърди, че съдържа сцени и внушения, които могат да обидят вярващите и техните чувства.

Преди няколко години Николай II бе канонизиран от Руската православна църква като мъченик и всяко негово споменаване, дори и в най- незначителен контекст, според депутатката и нейните привърженици, е богохулно.

У нас „Матилда“, обявен за най-мащабната руска продукция за годината, ще бъде показан на „Киномания“ на 18 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК.

Вижте още: ПРОКУРОРЪТ, АРТИСТЪТ, ИМПЕРАТОРЪТ И ЛЮБОВНИЦАТА МУ

100 ХИЛЯДИ ПОДПИСА ПРОТИВ ФИЛМ ЗА ПОСЛЕДНИЯ ИМПЕРАТОР НА РУСИЯ

РУСКИ АБСУРДИ: ВЛАСТТА СЕ ОПЛАКВА ОТ ЦЕНЗУРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС