Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Христо Бойчев: Арабската пролет се превръща в Европейска зима

Катастрофата с имигрантите е неудържима, казва драматургът

Оказа се, че понятието „демокрация” е несъвместимо с арабския мюсюлмански свят. Факт е и това, че етносите, макар и равноправни, не са еднакви, казва драматургът Христо Бойчев. - Христо Бойчев: Арабската пролет се превръща в Европейска зима

Оказа се, че понятието „демокрация” е несъвместимо с арабския мюсюлмански свят. Факт е и това, че етносите, макар и равноправни, не са еднакви, казва драматургът Христо Бойчев.

Процесът с имиграцията към Европа е вече необратим, а катастрофата е неудържима. Това смята драматургът Христо Бойчев. В интервю пред Милена Бойчева за вестник „Труд“ той заявява, че преди спонтанния фал на Ангела Меркел нещата са били под някакъв контрол – вече обаче никой не може да спре случващото се, и то по ред причини.

„Първо, защото стана масова психоза. И второ – няма цивилизовани средства за това. Как ще ги спреш, със стрелба ли? Те знаят, че това няма да стане – обяснява Бойчев. – Оградите спират тълпа до 50-100 души, а те са милиони. А лодките към Лесбос как ще спреш? С потопяване ли? А ако не претранспортираш тия хора, дето идват с лодките, ще превземат не само остров Лесбос, а и всички гръцки острови и ще накарат ЕС да ги храни и издържа. Засега друга алтернатива няма.“

Според него реалното, което се е случило, е американски експеримент на чужд континент. Заради безпричинната война в Ирак и свалянето на Саддам се е отворила Арабската пролет:

„Но се оказа, че понятието „демокрация” е несъвместимо с арабския мюсюлмански свят. Факт е и това, че етносите, макар и равноправни, не са еднакви. И така Арабската пролет се превръща в Европейска зима“.

Събитията в Кьолн, където стотици жени се оплакаха от сексуални посегателства от имигранти в Новогодишната нощ, са само началото, убеден е още Бойчев. Причината за това е нарушеният полов баланс на общността, който скоро може да доведе и до нападения срещу мъже.

„Един милион млади мъже без жени и без задръжки – те ще подгонят и мъжете накрая. Сексуалният запор избива в агресия, особено в ислямските култури, където жената не е човек. Така става, като се отваря спонтанно границата пред неконтролирани орди – казва драматургът. Запитан как се решава този проблем, отвръща: – С внос на жени, как. Как иначе ще овладеят този хормонален потенциал? Накрая ще внесат и един милион арабски жени в Германия да компенсират дисбаланса.“

По отношение на България, според Бойчев в нашата страна познаваме исляма много по-добре, отколкото в Централна Европа – особено по отношение на въпроса дали е религия, или политика.

„Нашата съдба ще се определи от квотите за разселване – ние не сме дестинация за тях (бел. ред. – имигрантите), но ЕС ще ни задължи компенсаторно с финансова квота. Така че, като ни изпратят няколко арабски квоти, ромският ни проблем ще се вдигне на квадрат.“

В полето, където Бойчев е най-силен – театърът, той обяснява, че у нас вече няма сатира, защото сатирата е станала анахронизъм, превърнала се е в излишна заради демокрацията.

„В своята същност сатирата е ироничен намек, а за какви намеци да говорим днес? Днес ги гониш с камъни от властта и пак се натискат“, добавя той.

За собственото си творчество пък смята, че едва ли в България някой ще постави пиесата му по романа „Великият Гетсби“ на Франсис Скот Фицджералд, с премиери вече в Латвия и в Сърбия.

„Тук вече няма режисьори за постановка от такъв мащаб – отвръща на въпрос защо не смята, че българският зрител ще види пиесата му на сцена. – Жълтият поток в театъра деморализира и тези, които можеха. Това не е работа за всеки и режисьорите бягат от риск. Всеки гледа да претупа някоя битова комедийка с двама-трима актьори и да си вземе хонорара. И като вземе някой познат актьор от телевизията да привлича публика – нещата се връзват без напъване. Това е масовият български театър днес. Да поставят някъде Радичков? Няма такова нещо. Слава богу, че се измъкнах навреме на световната сцена. Дано и други драматурзи успеят, та да се съхрани българската драма поне на чужди сцени.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС