Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Грозев: Филмът „Навални“ е българска идея

Филмът има директна причинно-следствена връзка с опасността за живота ми, смята журналистът

Христо Грозев се включи директно в ефира на Би Ти Ви от Лос Анджелис. Снимка: Стопкадър - Христо Грозев: Филмът „Навални“ е българска идея

Христо Грозев се включи директно в ефира на Би Ти Ви от Лос Анджелис. Снимка: Стопкадър

„Навални“ е в голяма степен български проект, защото той започна по българска идея и финансиране, заяви Христо Грозев в ефира на Би Ти Ви минути след като продукцията бе отличена с „Оскар“ за най-добър документален филм. Грозев бе част от екипа на сцената, който прие наградата и бе изтъкнат от режисьора Даниел Роер като „нашия зубър с лаптоп“, както самият журналист се описва в продукцията.

„Разследващи журналисти като вас правят нашата работа възможна“, каза режисьорът на сцената, обръщайки се към Грозев и колежката му Мария Певчих от „Фонда за борба с корупцията“, основан от Навални.

„Филмът беше в голяма степен български, тъй като той започна, когато с този екип режисьор и продуценти работихме по друг филм по моя идея – сподели разследващият журналист в предаването „Тази сутрин“. – В един момент, когато има увереност, че сме разрешили казуса с отравянето на Навални, аз пренасочих този екип към темата, така че идеята е българска и голяма част от финансирането в началото бе мое. Много се гордея, че това може да се нарече български проект и всички мои колеги във филма ще се съгласят с това.“

Попитан дали филмът е сред причините, довели до издаването на заповед за федералното му издирване в Русия, Грозев отговаря положително:

„Трудно е да се спекулира, но мисля, че да. Един филм има много по-голям емоционален ефект върху аудиторията в сравнение с което и да е печатно разследване. Поне по данни, които съм получил от хора, близки до Путин, след като е гледал филма, той е бил много по-вбесен от преди. Така че предполагам, че филмът има директна причинно-следствена връзка с опасността за живота ми.“

Междувременно самият Навални вероятно е разбрал за наградата от затвора, където се намира от 2021 г. Никой, дори адвокатите или съпругата му, не са го виждали, тъй като свижданията се провеждат през замъглено стъкло, но опозиционният лидер споделя за влошено здраве и силни болки в кръста, разказва Грозев, вероятно следствие от отравянето му с „новичок“ от 2020 г.

Оскарът за „Навални“ ще има предимно прагматична цел, тъй като заглавието се популяризира и ще бъде гледано поне от още 20 млн. души, коментира Грозев:

„Това означава, че зрителите ще се запознаят с фактите, които изнасяме в този филм – Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани, на всички, които имат смелостта да тръгнат против властта и да се кандидатират за президент“.

Пълното интервю с Христо Грозев може да гледате в сайта на Би Ти Ви.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС