Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Грозев: ФСБ непреднамерено разкри агентите си под прикритие

Историята с отвлечените руски самолети е шпионска „двойна игра“, разказва шефът на „Белингкат“

Христо Грозев (вдясно) и Елиът Хигинс, основателите на „Белингкат“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Христо Грозев: ФСБ непреднамерено разкри агентите си под прикритие

Христо Грозев (вдясно) и Елиът Хигинс, основателите на „Белингкат“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подробности за вербуването на руски военни летци от страна на украинското разузнаване публикува в профила си в Туитър Христо Грозев, който вчера беше обвинен от руските тайни служби, че е участвал в „кражба на руски военен самолет“.

ФСБ вчера заяви, че Главно управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна е провело акция по убеждаване на руски военни летци да отвлекат самолетите и да ги предадат срещу възнаграждение на украинските въздушни сили. Според версията на руската служба за безопасност, самият Грозев е участвал в акцията, работейки за британското външно разузнаване – Ми6.

Българският журналист разказва, че опит за отвличане на самолети действително е имало, но не е организиран от украинското разузнаване, а от група бивши украински оперативни работници във връзка с обещаните от Върховната рада през април 2022 г. награди за отвлечен руски самолет. Оперативните работници са познати на екипа на „Белингкат“ още от времето, когато украинските спецслужби са се опитали да вербуват членове на руската частна армия „Вагнер“ в Беларус през 2020 г. За тази операция е заснет филм, разказва Грозев.

Новата акция със самолетите всъщност е стартирала от руските летци, твърди журналистът. Те са се свързали с оперативните агенти и са изпратили снимки от кабините на самолетите си. Скоро след това обаче тонът на преписката се е променил и украинците са разбрали, че има намеса от руското контраразузнаване. Това се потвърдило и от факта, че един от пилотите внезапно поискал от Русия да бъде евакуирана не съпругата, а любовницата му. Много бързо самият Грозев, а и украинското разузнаване са установили, че тя работи за ФСБ. Още едно доказателство за участието на руските служби в комуникацията се появило, когато един от пилотите поискал от украинците съвет как да приспи втория си пилот.

В този момент е станало ясно, че операцията се е превърнала в „двойна игра“, в която всяка страна се опитва да извлече от другата максимум информация и да предаде максимум дезинформация.

„Играта стигна до финала си, когато във ФСБ разбраха, че никой няма да се яви на нито една от предложените срещи (ФСБ се е опитвала да идентифицира украинските агенти) и че машинацията е разкрита. Тогава и украинците разбраха, че истински пилот най-вероятно няма да получат“, пише Грозев.

Журналистът разказва още, че украинската страна започнала да предава на „пилотите“ (тоест на ФСБ) фалшиви карти за дислокацията на противовъздушната отбрана и дезинформация за летателните писти. Руските летци пък изпращали карти за заходите си за кацане, вероятно също фалшиви. Украинските оперативни работници успели дори да убедят ФСБ да изпрати съпругата на един от пилотите заедно с екип от руските служби в Минск за обещана „среща“. ФСБ чакали четири дни да се появят украинците, а през това време са били идентифицирани всички от групата.

Грозев разказва, че Федералната служба за безопасност „непреднамерено е разкрила самоличностите на десетки офицери от контраразузнаването на Русия, методите им на работа и агентите им под прикритие“.

Цялата акция е заснета и ще бъде направен документален филм по нея, уточни шефът на „Белингкат“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90