Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Грозев напусна Австрия заради заплаха от Русия

Разузнавателни служби са предупредили журналиста, че във Виена се подготвя покушение срещу него

Българският парламент на 5 януари изслуша Христо Грозев и обсъди обявяването му за издирване от страна на Русия. Снимка: БГНЕС - Христо Грозев напусна Австрия заради заплаха от Русия

Българският парламент на 5 януари изслуша Христо Грозев и обсъди обявяването му за издирване от страна на Русия. Снимка: БГНЕС

Христо Грозев напусна Австрия, където живее повече от 20 години, съобщава австрийският вестник „Falter” в статия под заглавие „Човекът, когото преследват убийците на Путин”. Решението му е взето заради установена от разузнаването заплаха от страна на руските спецслужби.

След предупреждението на разузнавачите Грозев е отменил завръщането си от САЩ във Виена. Пред „Falter” той казва:

„Подозирам, че в града (Виена – б. р.) има повече руски агенти, осведомители и лакеи, отколкото полицаи”.

Христо Грозев е изпълнителен директор на групата разследващи журналисти „Bellingcat”, която е включена в руския регистър за „нежелателни организации”. Самият Грозев бе обявен за издирване от руските служби в края на миналата година, без да са му повдигнати никакви обвинения.

Федералната служба за безопасност на Русия твърди, че Грозев е участвал в опит на украинските специални служби да примамят в Украйна руски военни летци заедно със самолетите им. Грозев отрича участието си в това, като твърди, че само е снимал филм по темата.

Австрия е член на Европейския съюз, но не и на НАТО. Официално страната поддържа Украйна, но не изпраща оръжия там. Според данните на много журналисти от много държави именно Виена е градът, в който са съсредоточени разузнавания и разузнавачи от цял свят, включително и от Русия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg