Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Грозев ще разговаря със зрители на филма „Навални” в София

Участието му е организирано от Европейския парламент

Христо Грозев. Снимка: Стопкадър от Петъчен стрийм на канала „Навальный LIVE“ - Христо Грозев ще разговаря със зрители на филма „Навални” в София

Христо Грозев. Снимка: Стопкадър от Петъчен стрийм на канала „Навальный LIVE“

Христо Грозев ще участва в публична дискусия след ексклузивна прожекция на филма „Навални“ в София, съобщиха от пресцентъра на Европарламента в България. Прожекцията ще бъде в рамките на Международния фестивал за документално кино „София ДокуМентал“.

Срещата с един от главните герои във филма, изпълнителния директор на бюрото за журналистически разследвания „Белингкат“ Христо Грозев, ще бъде на 27 септември в Кино „Люмиер“. Поводът за събитието е предстоящото през декември обявяване на лауреата на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта „Сахаров“.

Филмът „Навални“ на режисьора Даниъл Роър проследява българския журналист Христо Грозев, който търси отровителите на руския опозиционер Алексей Навални. През август 2020 г. самолет от Томск за Москва каца аварийно, защото един от пътниците му, Навални, е с опасност за живота. Лекарите констатират, че е отровен. Документалният филм проследява работата на Навални и Грозев, които откриват агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), участвали в отравянето, но не спират дотук. Навални се обажда на всеки от тях, един по един, за да ги пита защо са го направили.

Руският опозиционен лидер и политически затворник е лауреат на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на ЕП за 2021 г. Наградата е учредена през 1988 г. и се присъжда всяка година от Европейския парламент на личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Няколко от нейните лауреати, сред които Нелсън Мандела, Малала Юсуфзай, Денис Муквеге и Надя Мурад, са носители и на Нобеловата награда за мир. Наградата „Сахаров“, към която има и парична премия от 50 000 евро, се връчва на официално пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година.

Христо Грозев е изпълнителен директор на разследващата журналистическа агенция „Белингкат“, придобила световна известност с поредицата си от разследвания за тайни операции на руското разузнаване. Грозев е и неин водещ следовател с фокус върху Русия. Той е носител на наградата на Европейската преса за разследваща журналистика за 2019 г.

Фестивалът „София ДокуМентал“ се провежда с подкрепата на Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС