POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Карастоянов грабна орела на „Хеликон“

Посмъртен приз и за Георги Божинов и неговата Калуня-Каля

Христо Карастоянов вдигна победоносно статуетката си. - Христо Карастоянов грабна орела на „Хеликон“

Христо Карастоянов вдигна победоносно статуетката си.

Христо Карастоянов грабна бронзовия орел на „Хеликон“. Писателят получи годишната награда за нова българска проза от веригата книжарници, присъдена му за романа „Една и съща нощ“. Книгата разказва за убийството на поета Гео Милев и за сложните му взаимоотношения с анархиста Георги Шейтанов, също убит по мъчителен начин.

Карастоянов е отличен заради „пищното, достоверно и задъхано описание на едно смутно и жестоко време, в което са живели, писали и са умирали поетите; за творческата дързост да прелиташ от тогава към днес; за извървяната през годините писателска смелост да извадиш от незаслужена забрава имената и съдбите им, да изрисуваш с думи образите им и да ги изправиш пред сведения поглед на днешните гузни съвести“, гласи обяснението на журито с председател Калин Донков.

Христо Карастоянов получи отличието си от миналогодишния му носител Алек Попов. Преди две години Карастоянов пак бе лауреат на тази награда – за романа си „Името“.

Посмърно бе връчен и почетен приз на писателя Георги Божинов за романа му „Калуня-каля“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg