Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Карастоянов и Гео с наградата „Елиас Канети“

Романът „Една и съща нощ“ спечели националното литературно отличие

През 2014 г. с романа „Една и съща нощ“ Христо Карастоянов получи наградата на Хеликон. Година по-късно книгата му донесе и „Елиас Канети“. Снимка: Topnovini.bg - Христо Карастоянов и Гео с наградата „Елиас Канети“

През 2014 г. с романа „Една и съща нощ“ Христо Карастоянов получи наградата на Хеликон. Година по-късно книгата му донесе и „Елиас Канети“. Снимка: Topnovini.bg

Писателят Христо Карастоянов спечели с романа си „Една и съща нощ“ националната литературна награда „Елиас Канети“. Отличието му бе връчено на официална церемония в петък вечер в Доходно здание в Русе. Това е втора награда за книгата, която дава нов поглед върху личността на Гео Милев – след „Хеликон“ през 2014.

За приза, връчван веднъж на две години, бяха номинирани седем заглавия – на шестима мъже и на една жена. Това бяха, освен Карастоянов, литературоведът проф. Иван Станков с дебютната му „Спомени за вода. Dm“, Чавдар Ценов с „Отклонения наесен“ (носител на наградата „Христо Г. Данов“ за книгата си с новели), Людмил Тодоров с „Разглобено лято“, Явор Цанев със сборника с разкази „Вино за мъртвите“, Галин Никифоров с „Лисицата“ и Емилия Дворянова с „При входа на морето“ (удостоена с приза за роман на годината на фондация „13 века България“).

Тази година не бяха излъчени номинации във втората категория на националната награда – за драматургия.

Журито бе председателствано от проф. дфн Милена Кирова, а в него влизаха още зам.-председател проф. дфн Пенка Ангелова (председател на МД „Елиас Канети“) и членове: доц. д-р Борис Минков (литературен критик), проф. дфн Виолета Дечева (театровед), Ивайла Александрова (писател и носител на НЛН „Елиас Канети“ 2009), Владислав Атанасов (представител на ПККРВ при ОбС – Русе) и д-р Мая Ангелова от РУ „А. Кънчев“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90