Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Комарницки жертва на цензура във Фейсбук

Карикатуристът обявява бойкот на социалната мрежа

Христо Комарницки ограничава участието си в социалната мрежа до споделяне само на връзки към бъдещия нов сайт на „Прас-Прес“. Снимка: Емил Георгиев - Христо Комарницки жертва на цензура във Фейсбук

Христо Комарницки ограничава участието си в социалната мрежа до споделяне само на връзки към бъдещия нов сайт на „Прас-Прес“. Снимка: Емил Георгиев

Христо Комарници започва своеобразен бойкот срещу Фейсбук. В свой текст във Фейсбук карикатуристът посочва, че е бил обект на системна цензура и оттук насетне ще ограничи участието си в социалната мрежа само до споделяне на връзки към бъдещия сайт на „Прас-Прес“.

Комарницки връща лентата назад до 2014 г., когато нарисувал карикатура срещу „расистката и ксенофобска реч на омраза, произнесена от депутата Валери Симеонов“, и  я публикувал във Фейсбук. Две години и половина по-късно, на 26 юни т.г. получил административно съобщение, че тя е изтрита, защото нарушава правата за ползване.

По-късно от социалната мрежа изтрили и друго споменаване на въпросната карикатура –  във връзка с телевизионно участие на Комарницки. Статусът за него бил премахнат по обяд на 28 юни, а профилът на Комарницки – блокиран за 24 часа.

Във втората част от публикацията си художникът заявява, че повече не вижда смисъл и няма никакво намерение да води „каквато и да е по-нататъшна кореспонденция с тези напълно анонимни, и, според мен, некомпетентни хора, или ботове“.

Затова и обявява, че отсега нататък ограничава участието си в социалната мрежа до споделяне само на връзки към бъдещия нов сайт на „Прас-Прес“.

Предлагаме ви и целия коментар на Христо Комарницки във Фейсбук.

Komarnitski vs Facebook

На 17.12.2014 г. депутатът Валери Симеонов от трибуната на Народното събрание нарече българските роми „човекоподобни“.

(Същият човек в момента е вицепремиер по икономическата и демографската политика в правителството на Бойко Борисов и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. В страна, която след няколко месеца ще председателства Европейския съюз!!!)

На 18.12.2014 г. публикувах в брой 5169 (294) на вестник „Сега“, както и на страницата си във Фейсбук, карикатура, с която критикувах расистката и ксенофобска реч на омраза, произнесена от депутата Валери Симеонов.
Карикатурата може да бъде намерена и видяна в архива на сайта на вестник „Сега“.

На 26.06.2017 г. получих съобщение, с което Фейсбук ме уведоми, че е премахнал въпросната карикатура от страницата ми, защото нарушавала Facebook policies.

Публикувах статус, в който описах случката. За да стане ясно на читателите, добавих ЛИНК към проблемната карикатура на сайта на вестник „Сега“.

На 27.06.2017 г. бях поканен да говоря за този инцидент в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Там показах в ефир оригинала на скандалната карикатура.

На 28.06.2017 г. в 12 часа на обяд Фейсбук премахна статуса ми по темата, и блокира профила ми за 24 часа.

Моята политика спрямо Фейсбук

Досега бях коректен и се стремях да съм лоялен партньор на г-н Марк Зукърбърг в това начинание.

Но сега не виждам смисъл, и нямам никакво намерение да водя каквато и да е по-нататъшна кореспонденция с тези напълно анонимни и, според мен, некомпетентни хора или ботове. Готов съм да дискутирам казуса с реални, неанонимни личности.

Ще огранича участието си в социалната мрежа до споделяне на връзки към бъдещия нов сайт на „Прас-Прес“.

Христо Комарницки

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg