Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Мутафчиев: И на мен не ми харесва, че Обама е цветнокож…

Христо Мутафчиев и Копринка Червенкова в студиото на Би Ти Ви. - Христо Мутафчиев: И на мен не ми харесва, че Обама е цветнокож…

Христо Мутафчиев и Копринка Червенкова в студиото на Би Ти Ви.

„И на мен не ми харесва това, че Обама е цветнокож…, ама е президент на Америка.“ Това заяви Христо Мутафчиев в сутрешния блок на Би Ти Ви в защита на Вежди Рашидов. Председателят на Съюза на артистите бе поканен в студиото заедно с главния редактор на вестник „Култура“ Копринка Червенкова, за да обяснят защо са „за“ или „против“ скулпторът да е отново министър на културата. Срещу него върни онлайн подписка, а в негова подкрепа открито писмо написаха интелектуалци и ръководители на водещи културни институти като Народния театър, Софийска опера и др.

„Няма разделение на гилдията, – каза Мутафчиев. – Има личности, които харесват Вежди Рашидов, и личности, които не го харесват.“

Червенкова се съгласи, че няма война, а различни гледни точки. „По стечение на обстоятелствата аз наблюдавам културата повече от 30 години и мисля, че имам право на мнение, – каза гостенката. – Видяла съм страшно много министри и преди да дойде свободата, и след това. И мога да ви кажа, че единственият, който знаеше защо седи в това министерство, се казва Ивайло Знеполски. Всички останали в една или друга степен не свършиха това, което трябваше. А Вежди Рашидов пък съвсем не го свърши. Един министър трябва да го разгледаме като артефакт – като форма и съдържание. Формата е доста плачевна при него… Това е един човек арогантен, брутален, невежа, неграмотен…“.

„И един от най-големите ни скулптори“, подметна водещата.

„Моля? Кой ви каза, освен той? – продължи Червенкова. – Това е публичната тайна, която той разпространява. И освен това е фукльо. Той е едно умалено копие на Борисов. Аз мисля, че на една България един Борисов й стига, даже й е много. Вторият идва в повече. Колкото до съдържанието – той имане няколко големи проекта, които мисля, че се провалиха всичките…“

„Ако съм тук, за да слушам глупости, ще ги слушам, – намеси се Христо Мутафчиев. – Вежди Рашидов не е това, което дамата в случая се опитва да намекне. Знаете ли, ние не сме тук, за да обичаме или да мразим Вежди Рашидов. А какво е необходимо да направи един министър на културата. Въобще не е верно, че не е свършил нищо. Напротив, той успя да направи изключително много неща за този мандат, който имаше. Работата на един министър не може да се заключи в четири години, защото дамата никога не е била министър и не знае, че 2 години са необходими, за да навлезеш в една институция и да разбереш в какви л…а се намираш. На мен ми бяха необходими 2 години, за да разбера с какво трябва да се занимава председателя на Съюза на артистите.“

Копринка Червенкова твърди, че репертоарът в театрите е просташки. Христо Мутафчиев заяви, че в момента творците работят спокойно, знаейки, че като отидат на работа, те изкарват някакви пари от труда и таланта си.

„Работата на министъра на културата е да бъде арогантен, да тропа по масата на Министерския съвет, за да получи необходимите средства и да заработи системата… Това дали е толкова интелигентен, колкото й е необходимо на дамата или на няколко човека около нея – това е друг въпрос. И на мен не ми харесва това, че Обама е цветнокож, ама е президент на Америка. Хората са го избрали, той върши работа“, каза Мутафчиев.

„Знаете ли какъв трябва да бъде министърът на културата? – запита Червенкова. – Той трябва да познава културния ландшафт. А Вежди Рашидов не го познава и не се интересува. Знам го, защото наблюдавам българската култура доста отдавна…“.

„Не разбирам защо българинът продължава да се страхува от хората с характер“, каза Христо Мутафчиев. „Ако нахалството се нарича характер, мога да се съглася“, отвърна Копринка Червенкова.

Според нея Рашидов е „трапезен министър“: „Няма разделения (между интелектуалците), има мнения на едни хора, които смятат, че този човек е вреден за културата“.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg