Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Христо Мутафчиев: Икари ще има, независимо от коронавируса

От Съюза на артистите предлагат културата под карантина да бъде компенсирана финансово от фондовете за бедствия и аварии

Ако забраната за провеждане на събития на закрито не бъде вдигната следващата седмица, церемонията ще бъде заснета без публика, каза Христо Мутафчиев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Христо Мутафчиев: Икари ще има, независимо от коронавируса

Ако забраната за провеждане на събития на закрито не бъде вдигната следващата седмица, церемонията ще бъде заснета без публика, каза Христо Мутафчиев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Карантината над културата, наложена по нареждане на правителството, вероятно ще продължи до края на седмицата, но притесненията дали опасността от разпространение на епидемията от коронавирус няма да отмени планирани събития остават. Церемония по връчване на театралните награди „Икар“ обаче ще има – със или без публика, гарантира Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите. Ще се проведе както всяка година на 27 март, Международния ден на театъра.

В интервю пред „Хоризонт“ актьорът обяснява, че ако забраната за провеждане на събития на закрито не бъде вдигната следващата седмица, церемонията ще бъде заснета без публика, а номинираните ще бъдат поканени да приберат наградите си. Като пример той дава решенията на няколко институции в страната да съсредоточат работата си онлайн, като излъчват в социалните мрежи представления и концерти.

Христо Мутафчиев зае страната на Министерство на културата, подкрепяйки предприетите предпазни мерки.

Вирусът не може да убие културата, по-важното е да не убие много хора“, каза той и призова да бъдем по-смирени пред въведените ограничения.

Фантастико

Актьорът коментира и негодуванието на мнозина артисти (и не само) защо театрите и кината затварят, но търговските центрове продължават да работят:

Моловете са на частници. Частникът иска да печели. Него не го интересува здравето на хората. Всички говорим за създаване на гражданско общество. И когато се опре до това всички да застанем зад това гражданско общество и да запазим здравето на народа си, на цялото, тогава изведнъж тези частници започват да пищят, че губят. Тези частници ще загубят ден, два, три, пет, седем. А ако се случи така, че затворят държавата рестриктивно – всичко, до май месец – какво правят тогава вече и частниците, и държавните културни институции?

Притеснени за загубите, на които ще бъдат подложени сценичните културни институти, от Съюза на артистите са изпратили писма до Министерството на културата и Столична община, в които предлагат артистите да бъдат компенсирани със средства от фондовете за бедствия и аварии.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ИКАР 2020“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах