Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Мутафчиев: Икари ще има, независимо от коронавируса

От Съюза на артистите предлагат културата под карантина да бъде компенсирана финансово от фондовете за бедствия и аварии

Ако забраната за провеждане на събития на закрито не бъде вдигната следващата седмица, церемонията ще бъде заснета без публика, каза Христо Мутафчиев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Христо Мутафчиев: Икари ще има, независимо от коронавируса

Ако забраната за провеждане на събития на закрито не бъде вдигната следващата седмица, церемонията ще бъде заснета без публика, каза Христо Мутафчиев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Карантината над културата, наложена по нареждане на правителството, вероятно ще продължи до края на седмицата, но притесненията дали опасността от разпространение на епидемията от коронавирус няма да отмени планирани събития остават. Церемония по връчване на театралните награди „Икар“ обаче ще има – със или без публика, гарантира Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите. Ще се проведе както всяка година на 27 март, Международния ден на театъра.

В интервю пред „Хоризонт“ актьорът обяснява, че ако забраната за провеждане на събития на закрито не бъде вдигната следващата седмица, церемонията ще бъде заснета без публика, а номинираните ще бъдат поканени да приберат наградите си. Като пример той дава решенията на няколко институции в страната да съсредоточат работата си онлайн, като излъчват в социалните мрежи представления и концерти.

Христо Мутафчиев зае страната на Министерство на културата, подкрепяйки предприетите предпазни мерки.

Вирусът не може да убие културата, по-важното е да не убие много хора“, каза той и призова да бъдем по-смирени пред въведените ограничения.

Актьорът коментира и негодуванието на мнозина артисти (и не само) защо театрите и кината затварят, но търговските центрове продължават да работят:

Моловете са на частници. Частникът иска да печели. Него не го интересува здравето на хората. Всички говорим за създаване на гражданско общество. И когато се опре до това всички да застанем зад това гражданско общество и да запазим здравето на народа си, на цялото, тогава изведнъж тези частници започват да пищят, че губят. Тези частници ще загубят ден, два, три, пет, седем. А ако се случи така, че затворят държавата рестриктивно – всичко, до май месец – какво правят тогава вече и частниците, и държавните културни институции?

Притеснени за загубите, на които ще бъдат подложени сценичните културни институти, от Съюза на артистите са изпратили писма до Министерството на културата и Столична община, в които предлагат артистите да бъдат компенсирани със средства от фондовете за бедствия и аварии.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ИКАР 2020“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg