Христо Мутафчиев: Икари ще има, независимо от коронавируса

От Съюза на артистите предлагат културата под карантина да бъде компенсирана финансово от фондовете за бедствия и аварии

Ако забраната за провеждане на събития на закрито не бъде вдигната следващата седмица, церемонията ще бъде заснета без публика, каза Христо Мутафчиев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Христо Мутафчиев: Икари ще има, независимо от коронавируса

Ако забраната за провеждане на събития на закрито не бъде вдигната следващата седмица, церемонията ще бъде заснета без публика, каза Христо Мутафчиев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Карантината над културата, наложена по нареждане на правителството, вероятно ще продължи до края на седмицата, но притесненията дали опасността от разпространение на епидемията от коронавирус няма да отмени планирани събития остават. Церемония по връчване на театралните награди „Икар“ обаче ще има – със или без публика, гарантира Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите. Ще се проведе както всяка година на 27 март, Международния ден на театъра.

В интервю пред „Хоризонт“ актьорът обяснява, че ако забраната за провеждане на събития на закрито не бъде вдигната следващата седмица, церемонията ще бъде заснета без публика, а номинираните ще бъдат поканени да приберат наградите си. Като пример той дава решенията на няколко институции в страната да съсредоточат работата си онлайн, като излъчват в социалните мрежи представления и концерти.

Христо Мутафчиев зае страната на Министерство на културата, подкрепяйки предприетите предпазни мерки.

Вирусът не може да убие културата, по-важното е да не убие много хора“, каза той и призова да бъдем по-смирени пред въведените ограничения.

Актьорът коментира и негодуванието на мнозина артисти (и не само) защо театрите и кината затварят, но търговските центрове продължават да работят:

Моловете са на частници. Частникът иска да печели. Него не го интересува здравето на хората. Всички говорим за създаване на гражданско общество. И когато се опре до това всички да застанем зад това гражданско общество и да запазим здравето на народа си, на цялото, тогава изведнъж тези частници започват да пищят, че губят. Тези частници ще загубят ден, два, три, пет, седем. А ако се случи така, че затворят държавата рестриктивно – всичко, до май месец – какво правят тогава вече и частниците, и държавните културни институции?

Притеснени за загубите, на които ще бъдат подложени сценичните културни институти, от Съюза на артистите са изпратили писма до Министерството на културата и Столична община, в които предлагат артистите да бъдат компенсирани със средства от фондовете за бедствия и аварии.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ИКАР 2020“

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев