Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Мутафчиев: Имахме разрешение за „Духът на поета“, платени са и 1000 евро

Актьорът отхвърли обвиненията за незаконен гастрол от страна на Народния театър и ги определи като чиста завист

Нашето съсловие в последно време много се раздели, по различни причини. Не прави чест на никого, каза Христо Мутафчиев. - Христо Мутафчиев: Имахме разрешение за „Духът на поета“, платени са и 1000 евро

Нашето съсловие в последно време много се раздели, по различни причини. Не прави чест на никого, каза Христо Мутафчиев.

Христо Мутафчиев отхвърли обвиненията на Народния театър, че спектакълът „Духът на поета“ не е имал право на гастрол в чужбина. Пред „Площад Славейков“ актьорът заяви, че разрешения е имало, а организаторите на събитието в Брюксел са платили поискани от театъра 1000 евро, което може да се докаже и чрез издадена разписка. В публикувано в профила на Народния театър във Фейсбук открито писмо се посочваше, че творбата е собственост на института и не е било давано позволение тя да се играе другаде.

„Имаме разрешението на режисьора на постановката Маргарита Младенова и на автора на пиесата Стефан Цанев“, каза председателят на Съюза на артистите, който и играе в „Духът на поета“.

Той добави, че позволение е дошло и в разговор с Милица Трайкова, временния директор на театъра. Мутафчиев обясни това, че се е случило само устно, с факта, че той и колегите му не са и пътували с декорите на Народния театър.

Вижте още: НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР: МУТАФЧИЕВ НЯМА ПРАВО ДА ИЗНАСЯ „ДУХЪТ НА ПОЕТА“ В ЧУЖБИНА

Актьорът разказа, че преди заминаването за Брюксел (бел. ред. – там „Духът на поета“ се игра в Европейския парламент на националния празник Трети март) от Народния театър са поискали да се платят 1000 евро от организатора на събитието.

„Тези 1000 евро са платени, има разписка за това, тя може да се покаже“, заяви Мутафчиев.

Писмото, публикувано във Фейсбук от Народния театър в събота вечерта, всъщност е било изпратено и лично до актьора на хартия – на 1-и март в Съюза на артистите. То е било с копие до културния министър и комисията по култура в парламента. След като парите били изплатени, Мутафчиев получил уверение от Милица Трайкова, че тя ще съобщи на същите адресати, че въпросът е уреден.

Вижте още: ХРИСТО МУТАФЧИЕВ: КОЛЕГИ, ПРИЕМЕТЕ ИЗВИНЕНИЯТА МИ

„Ние сме хора с морал – коментира той. – Хората, които участваме, сме достатъчно интелигентни, за да знаем, че ако ползваме чужд продукт, попадаме под ударите на закона. Знаем го много добре, защото нашата професия е свързана с авторски права. Няма как да си позволим да вземем нещо без да сме имали предварителен разговор с хората, чиято собственост е то. Това е раздухан случай. Чиста завист се нарича. При положение, че ние имаме разрешение, при положение, че за представлението в Брюксел са платени 1000 евро на театъра, с разписка, с документ, не виждам какъв е проблемът. Такъв не съществува.“

За двете представления на спектакъла и през януари – в Брюксел и в Люксембург – Христо Мутафчиев заяви, че също е имало позволения да се изнесат, отново устни.

„Нашето съсловие в последно време много се раздели, по различни причини – каза актьорът. – Не прави чест на никого. Да не говорим, че по този начин ние объркваме публиката. Не смятам това за нещо, което би трябвало да се коментира дори – защото ако има някакви проблеми, ние трябва да ги решаваме в гилдията, а не чрез медиите.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС