Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Христо Мутафчиев: Колеги ме питат да правят ли подписка за оставка на Минеков

Няма да позволим да бъдат затворени театри и опери, заяви председателят на Съюза на артистите

Стопкадър от участието на Христо Мутафчиев в Нова тв - Христо Мутафчиев: Колеги ме питат да правят ли подписка за оставка на Минеков

Стопкадър от участието на Христо Мутафчиев в Нова тв

Искаме средства и срещи от министър Минеков, така обобщи позицията си председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в сутрешния блок на Нова телевизия. Повод за гостуването му бе задочният спор, който председателят на САБ започна във Фейсбук с министъра на културата, който в интервю за Нова през уикенда предрече закриване на „културни предприятия, сред които театри и опери“.

Вижте още: ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ ЩЕ ЗАТВАРЯ КУЛТУРНИ „ПРЕДПРИЯТИЯ“

„Такова нещо няма да позволим да се случи“, каза Мутафчиев. – Велислав Минеков в момента е безпомощен като министър”

Актьорът уточни, че професорът е влязъл в система, изключително трудна за управление, и е открил, че вече не става дума само за харесване и нехаресване на определени неща.

Колеги на Христо Мутафчиев са поставили въпроса дали е време да стартират подписка за оставката на министъра на културата, а председателят на САБ подчерта, че не се е опитвал да ги спре.

„Хората се страхуват за работните си места. Логично е да имат задължения – няма как да няма задължения през последните две години в този нереален живот, който живеем , пандемията, 30%, 50%… (…)

Досега проф. Минеков трябваше да е осъществил връзка със съсловните организации и директорите на всички театри, за да разбере какви са проблемите – защото те са както обективни, така и субективни – след като иска за 2 месеца да направи такива промени, каквито са направени за 10 години“, заяви Мутафчиев.

Гостът обясни, че лично той не е близък с министъра на културата и няма как да му звънне и да го пита за съществуващите проблеми. Предишният министър, каза актьорът, на всеки 6 месеца е изисквал оздравителен план от всички директори в културните институции и е следял как се изпълнява.

На въпрос на водещия Виктор Николаев дали не става дума за борба между „две агитки“ – проБорисов и антиБорисов, Мутафчиев категорично отрече с думите:

„Тук политика няма“.

Председателят на Съюза на артистите припомни друго интервю на Велислав Минеков, в което той е обещал да се „превърне в рекетьор“ и да настоява министърът на финансите да отпусне средства за Министерството на културата.

„Ако ще се превръщаш в рекетьор, защо говориш за закриване на театри и за осбовождаване?

Няма как при намалено присъствие в театралните зали през последните две години да се разчита на приходи. 50% капацитет в залите не са достатъчни, за да нямат театрите дългове – подчерта Мутафчиев. – Театрите правят дефицит, защото няма постановки. Но дори когато не работят, разходи има – сградите искат поддръжка, персоналът – заплати. Когато не работим, няма приходи. Когато работим, има загуби.“

Според Мутафчиев основният проблем през последните 10 години в областта на управление на културата е била, че системата е била „недофинансирана“.

Цялото участие на Христо Мутафчиев в Нова

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg