Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Христо Мутафчиев: Колеги, приемете извиненията ми

Актьорите от Народния театър, на които съм помагал, защо си мълчат?

Според Христо Мутафчиев именно Съюзът на артистите е причината дефицитите на театрите, натрупали дългове през години, да бъдат изчистени. - Христо Мутафчиев: Колеги, приемете извиненията ми

Според Христо Мутафчиев именно Съюзът на артистите е причината дефицитите на театрите, натрупали дългове през години, да бъдат изчистени.

Христо Мутафчиев поднесе извинения на всички свои колеги актьори, които са се почувствали уплашени, притеснени, наранени или обидени от неговото „непремерено изказване“ в Смолян. Пред сайта Love Theater председателят на Съюза на артистите от свое и от името на организацията уверява, че нито той, нито който и да е някога е мислил за закриване на театри, а напротив – че цялата театрална система трябва да съществува в най-добрия си вид, за да работят и творят колегите му по места и сцени.

Мутафчиев отхвърля и друго обвинение – че е партийно принадлежен. Той добавя, че не е говорител на Министерството на култура и не възнамерява да бъде. Вместо това, категоричен е председателят на САБ, се занимава със синдикална дейност и всякакви нападки в противното са нелогични.

Според актьора именно Съюзът, ръководен от него, е причината дефицитите на театрите, натрупали дългове, да бъдат изчистени. Първоначално от Министерството на културата отказвали разсрочване на дълговете, но били убедени от САБ да поискат от държавата необходимите средства.

По отношение на вдигането на заплатите на артистите с 12% – но само на членовете на САБ, – Мутафчиев заявява, че уставът на организацията ги задължава първо да се погрижат за хората, които представляват. В този контекст и той призовава срещу него да застане член на Съюза, който има конкретни обвинения, че не е защитил интересите му.

Вижте още: НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР КЪМ ХРИСТО МУТАФЧИЕВ: ОТТЕГЛИ СЕ ОТ СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ

На въпрос за откритото писмо от трупата на Народния театър Мутафчиев обяснява, че досега няма и един член на Съюза на артистите, който да е казал, че има нужда от защита и да не я получил. Той посочва още, че никой от хората, които могат да потвърдят това, не е излязъл да го каже публично – въпреки че към него се обръщат при забавяне на заплати например.

Актьорът припомня още, че именно благодарение на САБ съществува Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян.

В заключение Христо Мутафчиев казва нещо, което държи да се знае от всичките му колеги – че Съюзът на артистите няма да допусне поправка в Закона за закрила на културата – каквато и да било, без тя да бъде подложена на публичен дебат, за да може гилдията да каже да или не; нито ще допусне съкращения в театрите поради лоша методика или лош ангажимент на държавата към театрите.


Цялото интервю можете да прочетете тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС