Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Мутафчиев: Министърът на културата не е забил един пирон за 1 г.

Петър Стоянович избягвал шефа на артистите

Христо Мутафчиев обясни, че първо ще провери кой не плаща - Би Ти Ви или "Камера". - Христо Мутафчиев: Министърът на културата не е забил един пирон за 1 г.

Христо Мутафчиев обясни, че първо ще провери кой не плаща - Би Ти Ви или "Камера".

„Министерство на културата за мен е най-нелепото образувание в сегашното правителство”, заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев днес по Тв7. Самият Петър Стоянович неотдавна разкри в Би Ти Ви, че за 10 месеца на поста министър на културата, работата му, свързана с култура, се събира най-много в 1 месец: „Не съм си представял, че министърът на културата се занимава толкова малко с култура“.

Мутафчиев разкри, че е силно разочарован от висшето арт ведомство. “Министър Стоянович един път не се е обадил, за да се срещнем, да каже: „Тук има проблем, елате да го решим, че вие повече разбирате.” Аз по-често се чувам с арменския поп, отколкото с него. Той не е забил един пирон за целия си мандат”, ядосва се Мутафчиев. Стоянович пренебрегна и наградите „Икар“, които Съюзът на артистите раздаде на церемония в Народния театър през март. Отказа да даде и обичайните награди за постижения в драматичния и кукления театър през годината.

Шефът на артистите бе чест гост в кабинета на предишния министър на културата – Вежди Рашидов. Мутафчиев пряко участва в създаването на т.нар. Реформа в сценичните изкуства през 2010 г. „Благодарение на реформата  и прокарването на ДМС (допълнително материално стимулиране) за актьорите, някои колеги вече взимат от 2600 до 3200 лв. на месец. Вече има значение колко е пълен салонът”, обясни гостът.

Мутафчиев разказа, че в Съюза работят над законопроект, чрез който да осигурят достойни старини на българските артисти, мнозина от които получават унизителната пенсия от 250 лв. Като министър на културата Вежди Рашидов опита да прокара т.нар. Орден с парична премия, но идеята му не намери съмишленици в тогавашния Министерски съвет.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg