Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Мутафчиев: Ще се самозапаля, ако Кортенска стане министър на културата

Не дай си Боже Бареков да стане премиер!

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев смята, че интелектуалците трябва да се съобразят с избора на Бойко Борисов кой да бъде министър на културата. - Христо Мутафчиев: Ще се самозапаля, ако Кортенска стане министър на културата

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев смята, че интелектуалците трябва да се съобразят с избора на Бойко Борисов кой да бъде министър на културата.

Намеренията на Николай Бареков да състави кабинет с министър на културата Мирослава Кортенска разпали неконтролируем гняв у актьорската гилдия. На 25 май бившият журналист спечели гласовете на 10% от вота на изборите за евродепутати. Но вече му се привижда, че е първи на следващите парламентарни избори и дори побърза да окомплектова своя Министерски съвет.

„Ако не дай си Боже се случи едно такова правителство, начело с Николай Бареков, това ще бъде тотален крах за държавата, – заяви пред „Площад Славейков“ председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. – Българите, които са гласували за него, не си дават сметка какво очаква страната при едно такова правителство. За това трябва много да се говори. Но не аз съм човекът, който може да извади факти, за да докаже кое е истинското лице на Николай Бареков – като журналист, общественик и политик. Зад него стоят интересите на много хора.“

„Хората по селата са гладни, болни и боси, – продължи актьорът. – Те са готови да повярват на всеки, който им обещае не 4,50 лв., както им казва това правителство, а 20 лв. над пенсията. А Бареков явно е раздавал тук-там кебапчета и лимонада и народът си е казал: „Ето, този човек мисли за нас“. Те са толкова отчаяни, че са готови да се закачат на всяка сламка. Този популизъм на Бареков, а и на много други политици, води само до едно – до мисълта по-бързо да си закупим парцели в гробищата“.

Мутафчиев не пропусна да коментира театроведката Мирослава Кортенска, която е една от най-ненавижданите фигури в българската култура. Една от причините е унищожителната статия, която тя написа за Крикор Азарян, само седмица преди режисьорът да почине от тежко онкозаболяване.

„Ако т. нар. проф. Кортенска стане министър на културата, аз лично ще избягам от България заедно с цялото си семейство, или ще се самозапаля ритуално пред Министерски съвет, – каза Мутафчиев. – Крайно е, както е крайна и идеята един човек без никакви качества и авторитет в културните среди да оглави Министерството на културата, че и на образованието, което е още по-страшно. Това е некомпетентен човек, настроен реваншистки към всички, които се занимават с култура у нас. Аз нямам нищо лично срещу нея, но ако тя стане министър на културата, това изначава, че нищо в тази държава вече не може да се промени. Че никой не мисли за България“.

„Толкова ли се свършиха качествените и най-вече почтените хора в българската култура, че точно Кортенска трябва да бъде министър на културата?!, – възмущава се Мутафчиев. – В статиите си тя си позволява да изсипва кофи с л…а върху имената на най-големите ни театрални режисьори и творци. И точно тя ли ще мисли за културата?!“

Христо Мутафчиев е силно разочарован от настоящия министър на културата Петър Стоянович: „Между нас диалог няма, но не съм аз човекът, който трябва да го инициира“.

На въпроса защо Стоянович не дойде на наградите „Икар“, Мутафчиев отвърна: „Най-вероятно защото не уважава труда на артистите и дори на собствената си майка – актрисата Ани Бакалова.“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg