Христо Мутафчиев: Скандалът за Лувъра е заради конфликта между Рашидов и Банов

Христо Мутафчиев в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“. Снимка: Стопкадър от БНТ - Христо Мутафчиев: Скандалът за Лувъра е заради конфликта между Рашидов и Банов

Христо Мутафчиев в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“. Снимка: Стопкадър от БНТ

Така нареченият „скандал за Лувъра“ е всъщност битка между две личности, заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ тази сутрин председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Според него това не е скандал в културата, а личностен конфликт межу Вежди Рашидов и Боил Банов.

„Доколкото знам, в тази зала излагат изкуство от османски времена. Къде другаде да ни сложат? Да не би да искаме да пратим артефакти от времето, когато сме били повлияни от Русия?“, запита риторично актьорът и добави: „Обществото е възбудено и някой трябва да го задоволи. Точно скандалите задоволяват обществото.“

Враждата между бившия и настоящия министър на културата бе изтъкната през изтеклата седмица и по повод спора за българското участие на Биеналето за съвременно изкуство във Венеция през 2019-а. Арт критичката Весела Ножарова нарече напрежението между двамата „политическа война“.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: АЗ НАПРАВИХ БОИЛ БАНОВ МИНИСТЪР

Америка за България

Христо Мутафчиев демонстрира неодобрение към изказване на Рашидов и по друг повод. Когато водещият цитира думите на председателя на Комисията за култура към НС за това, че Асен Блатечки взима много пари заради таланта си, Мутафчиев отговори с видима ирония:

„Вежди отдавна не знае колко пари взима Блатечки“.

На въпрос за другия актуален скандал – пропадането на предстоящото издание на Международния балетен конкурс във Варна поради липса на пари, Мутафчиев съобщи, че и от наградите „Икар“ тази година се е оттеглил голям спонсор, какъвто е случаят с конкурса във Варна. Мутафчиев заяви, че си е намерил друг спонсор:

„Никой на никого не е длъжен. Важно е да продължим да крепим традициите, но и да ги развиваме – но в днешно време го правим по други начини. Не знам дали и доколко държавата участва във финансирането на балетния фестивал и до каква степен това е фестивал на варненската община, която е длъжна да го подкрепи, но след като държавата ти дава 10 лв., потърси от общината 50 лв. Аз полагам кански усилия от януари до март, за да се случи празникът на театъра, но не мрънкам и не плача „ау, тези не ми дават пари“. Ами ще намериш, щом си се хванал с тази работа“, каза Мутафчиев.

Colibri april 2017

Повод за гостуването на председателя на САБ в БНТ бяха номинациите за наградите „Икар“ и предстоящото XV издание на мартенския Театрален салон. Интересно нововъведение беше огласено днес – за пръв път в историята на икарите ще има онлайн гласуване в сайта на САБ за „най-добър театрален спектакъл според публиката“.

Водещ на церемонията на 27 март ще бъде Александър Кадиев, Кирил Маричков ще получи награда за принос към музиката, а призът за принос към театъра ще отиде в ръцете на Марин Янев.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ИКАР 2020“

Театралният салон тази година ще има и детски модул, който ще бъде открит на 21 март с шествие в парка „Заимов“ до ремонтираната сграда на филиала на Кукления театър. Същата вечер ще се състои четене на приказки от Валери Петров в литературен клуб „Перото“, отново в рамките на Детския театрален салон.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg