Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Шопов: Понякога съжалявам, че не останах навън

Определено не бих минал отново по целия актьорски път, казва артистът

В момента Христо Шопов обикаля из страната с постановките „Човекът от Земята“ (на театър „Възраждане“) и „Догодина по същото време“ (на „Сити марк Арт Център“). Снимка: Театър „Възраждане“ - Христо Шопов: Понякога съжалявам, че не останах навън

В момента Христо Шопов обикаля из страната с постановките „Човекът от Земята“ (на театър „Възраждане“) и „Догодина по същото време“ (на „Сити марк Арт Център“). Снимка: Театър „Възраждане“

На моменти съжалявам, че не останах навън да се опитам се реализирам по някакъв начин – но така е било писано. Това казва Христо Шопов в интервю за Цветелина Шенева от „24 часа“. Артистът, който се завърна в театъра след 10-годишно отсъствие и в момента е на турне из страната с две постановки, коментира още, че определено никога не би минал отново по същия път.

След като казва, че актьорството е от професиите, в които колкото по-натоварен си, толкова си по-доволен и обяснява, че е далеч по-натоварващо да седиш и да очакваш нещо да се случи, Шопов отвръща на въпроса „Ако трябваше да минете през този път, пак ли бихте станали актьор“:

„Не бих минал пак по този път. Определено“.

Добавя още и че решението на сина му да следва медицина е въпрос на избор – но той лично е доволен, че детето му е направило различния избор и не е тръгнало по стъпките на баща си и дядо си.

В момента Христо Шопов обикаля из страната с постановките „Човекът от Земята“ (на театър „Възраждане“) и „Догодина по същото време“ (на „Сити марк Арт Център“). На 17 май предстои представление в Русе с „Догодина по същото време”, след това на 5 юни – в Хасково, на 6-и в Стара Загора, на 7-и в Търново, на 13-и сме в Пловдив. Уточнява се юнска дата и за Смолян.

Разказва, че досега публиката реагира много позитивно на спектаклите. В Карлово например зрителите приели „Човекът от Земята“ страхотно, след това казвали, че силно им е харесало и че са били много изненадани от завършека.

За киното, където в последно време се изявява по-активно, Шопов казва, че не харесва последния си филм – полската продукция „Кербала“.

„Гледах го преди премиерата. Ако трябва да съм честен, аз не харесвам този филм, защото представя нещата тенденциозно – каза той и поясни какво има предвид: – Начина, по който е разказана историята – в общи линии е показана една гледна точка, което не прави чест на хората, които са направили този полски филм.“

Шопов описва, че през годините се е учил на актьорство в движение, от много хора и главно подсъзнателно. Ако трябва да посочи някой, на когото е ученик – това биха били Мария Карел и проф. Елка Михайлова.

Отскоро актьорът има опит и зад камера – заснел е документален филм, който очаква реализация. Тематиката му е спортна – за динамичната стрелба, където България има световни и европейски шампиони, за които почти никой не знае. Засега не се знае коя телевизия ще прояви интерес да го излъчи.


Цялото интервю можете да прочетете в сайта на вестник „24 часа“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90