Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Тотев с награда за цялостно операторско творчество

Започва Десетото издание на българския фестивал за операторско майсторство, един от трите в света

Статуетката „Златно око“ за голямата награда на фестивала, която ще бъде връчена на 10 октомври. Снимка: „Златно око“ - Христо Тотев с награда за цялостно операторско творчество

Статуетката „Златно око“ за голямата награда на фестивала, която ще бъде връчена на 10 октомври. Снимка: „Златно око“

Десети юбилеен фестивал за операторско майсторство „Златното око” ще се проведе от 7 до 10 октомври в Попово. Голямата награда за цялостно творчество тази година ще бъде връчена на именития български оператор Христо Тотев („Адаптация”). Именно по неговата биография е сниман филмът „Зад кадър”, в който ролята на именития ни оператор изпълни Иван Бърнев.

В конкурсната програма участват общо 36 филма – игрални, документални, късометражни и студентски. Ще бъдат оценявани операторските постижения в известни български филми от последните две години като „Писма от Антарктида”, „Сестра”, „Доза щастие”, „Лошо момиче” и други. Председател на журито е проф. д-р Цветан Недков, а членове – Крум Родригес, румънският оператор Александру Стериан, филмовият критик и сценарист Константин Петров и режисьорът Светослав Драганов.

През 2018 г., когато бе проведен Деветият фестивал „Златното око”, голямата награда беше връчена на оператора Рали Ралчев за работата му по филма „Врагове”.

„Златното око” е фестивал за операторско майсторство, базиран в Попово в памет на родения там кинооператор Димо Коларов. Фестивалът се провежда веднъж на 2 години и води началото си от 1998 година. Българският форум е един от само трите фестивала в целия свят, посветени на най-старата професия в киноизкуството. Другите два се провеждат в Полша и Северна Македония.

Организира се от Община Попово и Съюза на българските филмови дейци в сътрудничество с Националния филмов център (Министерство на културата), с подкрепата на Асоциацията на българските оператори, Асоциацията на телевизионните оператори, БНТ, „Бояна филм“ ЕАД, UVT и Сдружение за среда и култура „Попово XXI век“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС